Billigste pakkereise:
Viser av reiser.
Vis flere og endre >>

Portugal

Topp » Portugal

Portugal
I Portugal, som ligger vest for Spania, er det stor variasjon. Her er alt fra vakre kyststeder, bølgende sletter, middelalderbyer, dyrket mark i terassser og lange sandstrender. I den nordlige delen av landet ligger Porto og det berømte Portvindistriktet. I den sørlige delen ligger Algarvekysten med sine mange sol- & badesteder. Det er enkelt å ta seg fra nord til sør med tog, og det er en fantastisk opplevelse å reise gjennom det vakre landskapet.
Frommer's (EN)
Wikipedia (NO)
Visit Portugal (EN)
Kart Portugal

Lisboakysten
Langs atlanterhavskysten utenfor Lisboa ligger en rekke flotte badebyer. Lisboa by er en levende, fargerik og kulturell storby. Den blir betegnet som en av Europas vakreste byer. Her kan du få til en idéell kombinasjon av storby-, bade- og aktivitetferie. Det er gode togforbindelser til badestedene Cascais og Estoril vest for Lisboa og den historiske byen Sintra. Med leiebil kan du enkelt ta dagsturer rundt i hele området. Kort sagt: Mye å oppleve!
» Les mer om Lisboakysten

Madeira
Madeira har også tilnavn som "den grønne øya" og "blomsterøya". Begge begrepene beskriver øya med rette. Her er det et gedigent fargespekter i blomsterprakten og på deler av øya finner du "urskog" av laurbærtrær. På grunn av urbanisering og avskoging er omfanget av denne "urskogen" redusert men gjenværende områder er i dag på Unescos verdensarvprogram.

Klimaet på Madeira er subtropisk og har fått betegnelsen "evig vår". Øya er delt i øst-vest retning med en fjellkjede. Dette gjør at klimaet er forskjellig fra nord og sør på øya. Passatvinden fra nordøst tvinges opp i høyere og kaldere lag som igjen gjør at det dannes tåke og nedbør. Sørsiden ligger derimot beskyttet for både vind og nedbør.

Rent historisk kan ikke Madeira skilte med noen urbefolkning. Den første sikre kilden på øyas beliggenhet er funnet på et kart fra Genova i 1351. Det var altså sjøfarere som mer eller mindre tilfeldig kom over øya. Madeira ble en provins under Portugal i 1425.

Fra å ha en vellykket sukkerrørproduksjon og fruktbart jordbrukslandskap ble det på 1600-tallet gjort store forandringer fordi konkurransen ble for stor fra land som Brasil og vestindiske stater. Da spanjolene erobret øya dro de med seg evnen til vindyrking. Gjennom et par hundre år ble det både opp- og nedgangstider for innbyggerer på Madeira grunnet endringer på handelsveiene i verden.

Under Napoleonskrigene forsvarte britene Portugal og hadde flere tusen soldater stasjonert på øya fra 1807-1814. det var fra og med dette århundret at velstående engelskmenn ville besøke øya og la dermed grunnlaget for turismen. Da Portugal ble republikk i 1910 ble Madeira en naturlig del av den. Fra og med 1976, etter at Salazar-regimet i Potugal ble styrtet, har Madeira og de andre øyene i øygruppen tilhørt Portugal men hatt indre politisk sjølstyre med egen regjering og parlament.

I og med at kystlinjen er bratt med klippelandskap og uten naturlige strender, er ikke dette noen typisk "badeferie"-destinasjon. Hotellene har selvfølgelig store og nydelige bassenganlegg. Øya har flere havner for lasteskip- og cruisebåttrafikk. Veinettet er godt utbygd med motorveier og tunnelsystem som forbinder nord og sør på øya. I og med det bratte kystlandskapet er øya kjent for sine taubaner. Dessuten vil du sikkert like en tur med "tresledene" må Monte i Funchal.

En annen ting du bare må mens du er på på Madeira er en fottur på en av de mange turløypene som er laget. Madeira er også populært blant golfere og her finnes to fine golfbaner.
» Les mer om Madeira


Porto
Tenker du storbyferie men vil ha mulighet for "sydenfølelse", er Porto i nordvestlige delen av et god alternativ. Dette er den andre største byen i landet og har ca 1,6 millioner innbyggere inklusive forsteder.

Portos historiske sentrum står på Unescos verdensarvliste og en vandring i det gamle sentrum er en flott opplevelse. Her kan du blant annet besøke museet for moderne kunst og kanskje få med deg en god musikkopplevelse i musikkens hus (Casa de Musica). Byens navn er opphavet til portvinen, og mange av rettene i det portugisiske kjøkken har sitt opphav herfra.
» Bilder og kart fra Porto


Algarvekysten
Lengst i sør, på strekningen mellom Spania i øst og det åpne Atlanterhavet i vest, ligger Algarveregionen. Her er det ingen mangel på lekre sandstrender. De ligger der som perler på en snor av og til innrammet av små klippe- eller sandryggformasjoner. Dette er virkelig et eldorado for solhungrige nordeuropeere.

Langs hele denne kyststrekningen ligger det små og litt større småbyer.Starter du i Faro,som regnes for døråpneren på strekningen må du bruke tid i det historiske sentrum av byen. En god ide er også å bli med en liten turistbåt ut i våtmarksområdene rett på utsiden av marinaen her. I Tavira kan du beskue gammel og tradisjonell arkitektur. Silves har rester fra sin arabiske tid og Lagos var byen der de forberedte de store sjøreisene for å oppdage nye kulturer og folk. Portimao og Albufeira er de to moderne byene på strekningen.

Innenfor kyststripen ligger en fjellkjede som innland, hvor du kan ta deg sykkelturer og fotturer på trivelige og oppmerkede ruter. Algarve har selvfølgelig flere golfbaner. I tillegg er det et mylder av vann- og strandaktiviteter du kan delta på.

Det portugisiske kjøkken er kjent for sine tradisjonelle fiske- og skalldyrmenyer som er både en nytelse for øyet og ganen.

Flyplassen i Faro ligger ca 5 km utenfor bysentrum. Du kommer deg lett inn til sentrum med de offentlige bussene og vil ta deg mellom 20 og 25 minutter
» Les mer om Algarvekysten


Azorene
Denne øygruppen midt i Atlanteren mellom Lisboa og Nord Amerika, består av totalt 9 magiske vulkanøyer. Her går livet i harmoni med naturen, og de vakre øyene med en unik flora er omgitt av det behagelige Atlanterhavsvannet. Azorene er fortsatt uoppdaget og turismen er regulert til et visst antall pr år. Når man reiser til Azorene er det først og fremst for den storslagne naturen, naturopplevelsene og de spennende utfluktene. Leiebil og/eller forhåndsbestilte utflukter anbefales om du er ute etter å samle fine ferieminner.

Hovedøya er Sao Miguel hvor hovedstaden Ponta Delgada ligger. På Sao Miguel fins det mange severdigheter og muligheter for flere spektakulære opplevelser, alt fra vakker blomsterprakt til hval- og delfinsafari.Strender og naturlige havbassenger ligger langs sydkysten, og det fins flere muligheter til bad i varmtvannskilder. Hele øya er som en stor velholdt botanisk hage. I Ponta Delgada fins det et stort tilbud av restauranter. Kveldslivet er passe hektisk og har et trivelig tilbud av musikk/dansebarer.

Terceira er Azorenes tredje største øy og det tar 40 min å reise hit med fly fra hovedøya Sao Miguel. Her er det like frodig og grønt som på de andre øyene i øygruppen og kan by på sterke naturopplevelser. Når man tar seg rundt på Terceira i de billedskjønne omgivelsene, ser man herregårdsliknende villaer, vakre hus, velholdte hager.

Hovedstaden på Terceira er Angro do Heroismo, som er enestående vakker og trivelig.Byen ligger på UNESCOs verdensarvliste på grunn av den var en felleshavn for sjøfarere mellom Europa, Amerika og Afrika. Her er den gode matkulturen omtalt og velrenommert, og det fins et stort tilbud av restauranter. Bading i havet er mulig fra badestiger, og det finnes både naturlige og konstruerte havbassenger. Sandstrendene på Terceira er ikke så bra.
» Les mer om Azorene


Porto Santo
Porto Santo er ei lita øy som ligger ca 50 kilometer nordøst for Funchal. Dette er virkelig et himmelsk ferieparadis hvor du kombinere ulike aktiviteter med gode stranddager.

Øya er portugisisk og er en autonom region av . Nord på øya er kystlinjen klippeformet og i nordøst finner du skogsområder og noen "grønnkledde" fjelltopper. Jordbruksarealene ligger sentralt på øya. Mens du i sør finner de nydelige strendene.

Porto Santo ble "oppdaget" i 1418 av sjøfarere. Columbus giftet seg her og bodde her gjennom flere år. I dag er huset hans gjort om til museum. I Vila Baleria finner du i dag et koselig bysentrum med de aller fleste faciliteter du måtte trenge på ferien din. Restaurantene serverer gjerne lokal retter og fiskegrytene er et "must".

Langs sydkysten ligger en ca 9 km lang gyllengul sandstrand, perfekt for en avslappende ferie. Denne stranden,Praia do Porto Santo, er kåret til Portugals beste flere ganger. I farvannet rundt øya er det et eldorado for snorkling og dypvannsfiske. Rett på utsiden av byen Vila Baleria ligger en flott golfbane som har et godt internasjonalt rykte.

For å komme til Porto Santo, må man ta ferge eller lokalfly fra Madeira.
» Bilder fra Porto Santo


Fatima
Halvannen times biltur nord for Lisboa, i et innlandsklima og i ytterkant av fjellkjeden Serra de Aire ligger den lille vakre byen Fatima. Vintersesongen kan være tøff med mye nedbør og somrene er kjent for å være varme.

Fatima er først og fremst er et pilegrimssted for katolikkene. Historien forteller at i 1917 møtte noen gjeterbarn Jomfru Maria her. Hele byen er bygget opp rundt dette mirakelet. På den store plassen foran katedralen foregår det religiøse prosesjoner og ritualer hele året. Også for ikke-troende er dette en gripende opplevelse være tilstede å se de troende gå på knærne helt fra det store krusifkset i den ene enden av plassen, og ned til kapellet hvor det holdes messer nærmest kontinuerlig. Hver kveld er det en stor lys-prosesjon med sang.

Fatima har et godt utvalg av spisesteder og kafeer. Trekker du deg litt ut fra selve bykjernen får du snart møte det typiske portugisiske kjøkken i små restauranter.

Rundt byen er landskapet preget av ulike løvtrær,sypresser og olivenlunder.Store åpne beitemarker er rammet inn av steinmurer.
» Bilder og kart fra Fatima

Lisboakysten | Madeira | Porto | Algarvekysten | Azorene | Porto Santo | Fatima