Søk reise
Åbo (Turku) Reiseguide

Åbo (Turku) Reiseguide

Da og nå Åbo er også Finlands eldste by. Og selv om eksakt alder ikke kan stadfestes så er den offisielle datoen år 1229, da biskopssetet ble flyttet til det som i dag er Åbo. Slottet og domkirken ble påbegynt på 1200-tallet, og Åbo ble snart et viktig sted. Åbo var faktisk Finlands hovedstad helt frem til 1812. Store deler av byen ble dessverre ødelagt i en stor brand i 1827, som frem til i dag fortsatt er Skandinavias verste brannkatastrofe. De eneste kvartalene som ble skånet var det avsidesliggende Klosterbakken, som i dag er håndverksmuseum. Selv om Åbo Akademi ble flyttet til Helsinki når byen ble landets hovedstad, er Åbo fortsatt en av landets viktigste skole- og kukturbyer. Åbo er en genuint finsk by, men gatebilet og atmosfæren er fortsatt meget internasjonal.

Reis till Åbo fra Oslo

Åbo     netter     Se mer
Åbo     netter     Se mer

Reis till Åbo fra Bergen

Åbo     netter     Se mer
Åbo     netter     Se mer

Reis till Åbo fra Stavanger

Åbo     netter     Se mer
Åbo     netter     Se mer

Reis till Åbo fra Trondheim

Åbo     netter     Se mer
Åbo     netter     Se mer

Mer om Åbo

TING Å GJØRE

Åbo er en gå-vennlig by. På sommeren er det populært å padle på Aurajoki og i skjærgården omkring. Sykling, seiling, bryggedans og skøyer (vinterstid) er også populært. Vil du besøke skjærgården kan en riese med Finlands eneste damksip anbefales. Det finnes 3 utmerkete golfbaner i nærheten av Åbo. Den naturskjønne øya Runsala (Ruissalo), 9 km vest for sentrale Åbo, fikk broforbindelse allerede i 1852. Øya er kjent for sin frodige vegetasjon – ikke minst den store eikebestanden, samt det rikefuglelivet. Runsala er nevnt første gang i år 1540, og fra år 1634 var den residens for landshøvdingen. Med tiden oppstod en representativ bebyggelse med 128 villaer i ulike arkitektoniske stiler. Øya er et svært populært rekreasjonsområde. Når du besøker Åbo bør du også ta en avstikker til Nådendal, der Mummiverden har blitt en svært populær attraksjon.

SEVERDIGHETER

Åbo Slott, grunnlagt i 1280 er en av byens mest populære severdigheter. Slottet ble bygget på en liten holme. Det indre borgområdet er av noe nyere dato (1500-tallet). Åbo Domkirke er fra 1200-tallet, og et besøk i denne kirken er obligatorisk. I sidekapellet ligger noen av historiens mest betydningsfulle menn begravet. Den svenske dronningen Katarina Månsdotters sarkofag kan også sees her. På Klosterbakkens håndverksmuseum med sine pittoreske trehus finnes det et 30-talls gjenstander som illustrerer yrker og livsstiler fra den industrielle tiden. Kvartaler fra middelalderen har blitt gravd frem og kan utforskes i museet Aboa vetus ved siden av Ars Nova, et museum med et tverrsnitt av samtidskunst. Sjøfarts- og havinteresserte bør ikke gå glipp av Forum Marinum, som ligger nære slottet. Apoteksmusset, Finlands Scout-museum og Sibeliusmuseet er andre eksempler på Bos store kulturtilbud, med noe for enhver smak og alder. For de minste er ridderrundtreun på Åbo Slott, eventyrrunden på Aboa Vetus og Mimmuverden oppleveleser som helt sikkert vil falle i smak. Kulturelskere kan også gå på Åbo Svenska Teater som er Finlands eldste svenskspråklige teater.

SHOPPING

Ta en titt i en Guldkrona-butikk og studer de vakre håndverksproduktene fra Åbolands skjærgård. De fleste av butikkens produkter produseres i skjærgården. Guldkrona-butikkene selger store og fargerike vevprodukter av høy kvalitet, produkter av tre, smidjern, keramikk og glass. Omituisten opusten Kauppa (“Den merkelige opusens butikk”) er en bokhandel med et stort utvalg bøker, alt fra skjønnlitteratur til fotografering. Butikken har også mange svenske bøker. Tips: Spar penger med Åbo Card, et slags by-kort som gir adgang til nesten alle byens museer, samt på HST´s lokalbusser. Dessuten får du særskilte rabatter og tilbud i mange restauranter, butikker og hoteller, samt sightseeing-runder.

MAT OG DRIKKE
Café Fontana – populær kafé med nostalgisk stemning til minste detalj.
Restaurant Bryggmans i funkisstil. Navnet har restauranten fått etter arkitekten som tenget huset på 30-tallet.

Restaurant Blanco ved Auragatan er in-stedet for de unge og trendy. Bra lunsjretter til gode priser. Ängla-restauranten byrt på god mat og himmelsk atmosfære i et gammelt hus.

ÅRLIGE ARRANGEMENTER
Januar: Dog Show
Mars: Boat Show Havet Kallar
April: Garden Fair
Mai: Mosjonsløpet Dam-femman
Juli: Ruisrock Festival, Middelaldermarkedet, Paavo Nurmi Marathon
August: Åbo festspel
Oktober: Sildemarked

Desember/januar.: Julemarked