Søk reise
Albania - en sjarmerende utfordrer til Hellas

Albania - en sjarmerende utfordrer til Hellas

Om sommeren reiser vi flokkevis til Kroatia og Hellas. Inneklemt mellom de to landene ligger Albania. Vannet og strendene er de samme – men prisene er vesentlig lavere. Kan den albanske kysten bli en ny ferie-favoritt?

Frem til 1991 var Albania et av verdens mest lukkede land og diktaturer. Lederen Enver Hoxhas paranoia gjenspeiles i 700.000 små betong bunkerser  som fortsatt er spredt over hele landet. Til tross for størrelsen er de store nok til å romme alle 2,8 millioner innbyggere – faktum er at det i dag bor flere albanere utenfor Albania enn i Albania. Nasjonen er fortsatt litt ny som turistreisemål og ikke like strømlinjeformet som landene rundt og det har sin sjarm. Turistindustrien har imidlertid “modnet til” med et stort utvalg av fine hoteller. Og med sin geografiske beliggenhet kan man konkurrere med Hellas om det beste strandlivet. En forskjell er imidlertid prisene – her rekker pengene dine veldig lenge. 

Reis til “bryluppsreisebyen”

Området rundt Saranda har 300 soldager i året. Her ligger landets største badeby og albanerne kaller Saranda for “bryluppsreisebyen”. Kun noen  kilometer ut i vannet ligger greske Korfu – og den albanske siden nyter godt av det samme turkise vannet, med mange herlige badeviker. 
Sju kilometer lange Borsh er faktisk den lengste stranden ved det Joniske havet. Med bil, taxi eller moped kan du komme deg lengre ut og til viken mot Korfu. Det  finnes flere perler, som Pulebardha Beach eller Mirror Beach – begge strendene har servering. Tenk også over at skiltingen i Albania ikke er den beste, men en taxitur er billig så hvorfor gjøre det vanskelig?

albania_butrint_768_425

Dra på oppdagelsesferd

Når du trøtt av sol og strand er det mye du kan se og gjøre. Gå opp til slottet Kalaja e Lëkurësi. Gåturen tar ca 1 time i rolig tempo og utsikten er verdt bryet. Helt oppe finnes en restaurant og fyll samtidig opp vannflasken din. En annen utflukt som er verdt å få med seg er ruinen av ”de 40 helgenenes kloster”. 
En attraksjon som er et must er Butrint. Den gamle byen er på UNESCOs verdensarvliste. Her finnes spor etter mange kulturer side ved side. Den eldste er fra den hellenistiske perioden for 3500 år siden og andre som har etterlatt spor er romerne på 200-tallet og byzantinerne på 600-tallet. På 1400-tallet bygger venetianerne en borg på toppen av byen, som med tiden grodde ned men ble gjenoppdaget av en arkeolog i 1928 og Butrint fremstår idag med godt bevarte ruiner. 

Den merkeligste attraksjonen er kanskje en byste av Hillary Clinton. Saranda reiste bronseskulpturen som takk for hennes støtte i “albanske spørsmål”. Dette er ikke første gang en amerikansk politiker hylles i Albania. I forbindelse med et statsbesøk ble en gate i Tirana oppkalt etter George W. Bush. I dette området er det mange gode shoppingmuligheter. Gå ikke glipp av et besøk til den fargerike hovedstaden.

Flybilletter til Tirana her…

Hotell i Albania her…

 

Pakkereiser fra Oslo til Albania

Saranda, Albania     netter     Se mer
Saranda, Albania     netter     Se mer
Durres, Albania     netter     Se mer
Durres, Albania     netter     Se mer
Durres, Albania     netter     Se mer