Søk reise
Her er Mallorcas skjulte vinperler

Her er Mallorcas skjulte vinperler

Feriefavoritten Mallorca er mest kjent for strender og deilig klima, men visste du at middelhavsøya også har noen av Spanias mest spennende vinområder?

Nordmenn blir stadig mer opptatt av god mat og vin som en viktig del av ferien, og enten det er cava eller rødvin så har denne øya både klima og jordsmonn som gjør at de lager flere spennende viner enn mange er klar over. For å få den beste opplevelsen anbefaler vi at du starter med et vingårdsbesøk.

Vingårdene du ikke vil gå glipp av i ferien

I den søvnige småbyen Santa Maria del Cami, knappe 20 minutters biltur fra hovedstaden Palma, ligger den utmerkede vingården Bodegas Angel. Her produseres en mengde prisvinnende viner, som for eksempel Viognier, Gran Selecció og VS10. Folkene hos Bodegas Angel tilbyr både utflukter, guidet tur på gården, lunsj, middag og mye annet. En sniktitt inn på området kan du se her:

Etter et besøk på Bodegas Angel kan du fortsette fem minutter langs hovedveien mot ferieparadiset Alcudia før du passerer en av øyas eldste vingårder. Familiebedriften Can Ribas ligger i den koselige småbyen Consell, kun 23 kilometers kjøring fra Palma. Her har familien Ribas laget kvalitetsvin siden 1711, og på sine vel 40 hektar med vinranker legger de nå om til hel-økologisk produksjon. Familiegårdens utsalg er åpent hver ukedag, mens guidet omvisning tilbys etter avtale.

En drøy halvtimes kjøring fra hovedstaden Palma ligger Binissalem, det mest kjente vinområdet på Mallorca. Her bor syv tusen innbyggere som har laget vin siden romerne introduserte vinmakerkunsten for snart 2000 år siden. Stedet har sitt eget Denominacion de Origien og er altså et offisielt vinområde (DO). Vil du la bilen stå kan du ta toget hit både fra Alcudia og Palma.

Når du først er i byen kan du rusle innom Celler Albaflor Vins Nadal og smake et utvalg av lokalproduserte viner fra deres kjeller. Familien Vins Nadal dyrker flere forskjellige druer, og hver sommer arrangerer de musikkfestival med fokus på jazz og vin, med jam-sessions i vinkjelleren og mye annen moro. Kjelleren er åpen mandag til torsdag, og stedets eiere anbefaler at du reserverer plass før du kommer.

Vinsmaking på Mallorca
Vinsmaking på Mallorca

Husk at de beste reisetilbudene ofte er pakkereiser med alt inkludert, og at det kan lønne seg å sammenligne priser før du bestiller. Sjekk Restplass.no for dagens beste tilbud.

Mallorcas druer

Av de lokale variantene er antakelig Manto Negro den mest populære druen. En mørkerød, nesten sort drue som brukes i mer enn halvparten av all rødvin fra området. Manto Negro har høyt sukkerinnhold og beskrives som karakteristisk med aroma fra kirsebær og karamell.

Callet er en annen, sortfarget druevariant hvor stokkene har lange grener, tykke blader og lavt tannininnhold. Tradisjonelt ble druen brukt til rosévin og yngre viner, men er i dag blitt populær å blande med andre. Den hvite druen Moll (Prensal Blanc) har blomsterpreg og er lys gul i farven, og gir populære «sommerviner». Lokale varianter av denne brukes også til å lage musserende vin.

Enten det er rød, hvit eller musserende som pirrer mest vil Mallorca levere på både kvalitet og innhold. Sjekk restplasser til Mallorca her!

Vinområdene

Du skal ikke langt ut av byen før vingårdene kommer som perler på en snor. Flere av de mest kjente stedene ligger langs hovedveien som går nordøstover fra Palma til familiefavoritten Alcudia, men spennende lokale viner produseres over hele øya.

En halvannen times buss- eller biltur vestover mot feriefavoritten Magaluf tar deg til et våtere og kjøligere klima. Her, i vesthellingen av skråningene opp mot Serra de Tramuntana, fjellkjeden som strekker seg fra sørvest til nordøst på øya, ligger noen av de mer bortgjemte vingårdene. Om vinteren kan man faktisk se snøen legge seg på noen av de høyeste toppene.

Det andre store vinområdet er Plà i Llevant, også kjent som «de store slettene» på østkysten. Dette er også et Denominacion de Origien (DO) som strekker seg over store deler av det sørøstlige platået som inkluderer kjente feriesteder som Cala d’Or og Porte Cristo. De fleste vingårdene ligger et lite stykke fra kysten i områdene Felanitx og Manacor, med frodig jordsmonn som varierer i farge fra jernholdig rødt, til kalkholdig hvitt.

Veien til vingårdene

Det er svært enkelt å bevege seg rundt på Mallorca, enten du tar buss, tog eller leier egen bil. Avstandene er korte, og du rekker fint et deilig morgenbad før du reiser avgårde på eventyr til spennende vingårder. Her er noen eksempler:

Alcudia – Benissalem: 32 km/26 minutter med bil

Palma – Consell: 23 km/25 minutter med bil

Alcudia – Manacoer: 41 km/44 minutter med bil

Før du reiser lønner det seg å sammenligne prisene på Restplass.no, og de beste tilbudene er gjerne pakkereiser (fly + hotell) hvor du bestemmer reiselengde og hotell kategori (antall stjerner).

Sjekk de beste prisene til Mallorca her!

Husk at de beste reisetilbudene ofte er pakkereiser med alt inkludert, og at det kan lønne seg å sammenligne priser før du bestiller. Sjekk Restplass.no for dagens beste tilbud.  Mallorcas druer Av de lokale variantene er antakelig Manto Negro den mest populære druen. En mørkerød, nesten sort drue som brukes i mer enn halvparten av all rødvin fra området. Manto Negro har høyt sukkerinnhold og beskrives som karakteristisk med aroma fra kirsebær og karamell.   Callet er en annen, sortfarget druevariant hvor stokkene har lange grener, tykke blader og lavt tannininnhold. Tradisjonelt ble druen brukt til rosévin og yngre viner, men er i dag blitt populær å blande med andre. Den hvite druen Moll (Prensal Blanc) har blomsterpreg og er lys gul i farven, og gir populære «sommerviner». Lokale varianter av denne brukes også til å lage musserende vin.  Enten det er rød, hvit eller musserende som pirrer mest vil Mallorca levere på både kvalitet og innhold. Sjekk restplasser til Mallorca her!  Vinområdene Du skal ikke langt ut av byen før vingårdene kommer som perler på en snor. Flere av de mest kjente stedene ligger langs hovedveien som går nordøstover fra Palma til familiefavoritten Alcudia, men spennende lokale viner produseres over hele øya.   En halvannen times buss- eller biltur vestover mot feriefavoritten Magaluf tar deg til et våtere og kjøligere klima. Her, i vesthellingen av skråningene opp mot Serra de Tramuntana, fjellkjeden som strekker seg fra sørvest til nordøst på øya, ligger noen av de mer bortgjemte vingårdene. Om vinteren kan man faktisk se snøen legge seg på noen av de høyeste toppene.  Det andre store vinområdet er Plà i Llevant, også kjent som «de store slettene» på østkysten. Dette er også et Denominacion de Origien (DO) som strekker seg over store deler av det sørøstlige platået som inkluderer kjente feriesteder som Cala d’Or og Porte Cristo. De fleste vingårdene ligger et lite stykke fra kysten i områdene Felanitx og Manacor, med frodig jordsmonn som varierer i farge fra jernholdig rødt, til kalkholdig hvitt.   Veien til vingårdene Det er svært enkelt å bevege seg rundt på Mallorca, enten du tar buss, tog eller leier egen bil. Avstandene er korte, og du rekker fint et deilig morgenbad før du reiser avgårde på eventyr til spennende vingårder. Her er noen eksempler:  Alcudia - Benissalem: 32 km/26 minutter med bil Palma - Consell: 23 km/25 minutter med bil Alcudia - Manacoer: 41 km/44 minutter med bil  Før du reiser lønner det seg å sammenligne prisene for eksempel på Restplass.no, og de beste tilbudene kommer gjerne som pakkereiser hvor alt er inkludert. Og husk — Jo mer du sparer, jo mer kan du for eksempel bruke på god vin og mat i ferien!  Sjekk de beste prisene til Mallorca her!
Herlige mat og vinopplevelser

Fra Oslo til Mallorca

Mallorca     netter     Se mer
Mallorca     netter     Se mer
Mallorca     netter     Se mer

Fra Bergen til Mallorca

Mallorca     netter     Se mer
Mallorca     netter     Se mer
Mallorca     netter     Se mer

Fra Stavanger til Mallorca

Mallorca     netter     Se mer
Mallorca     netter     Se mer
Mallorca     netter     Se mer

Fra Trondheim til Mallorca

Mallorca     netter     Se mer
Mallorca     netter     Se mer
Mallorca     netter     Se mer