Søk reise
Lær av proffene — Slik blir familieferien moro for alle

Lær av proffene — Slik blir familieferien moro for alle

Å reise med barn kan være en utfordring. Heldigvis finnes det gode tips og «sydenvettregler» også for barnefamilier. Noen av de beste tipsene får du selvfølgelig fra andre foreldre, her har vi samlet noen av dem:

– Noe av det viktigste å huske på er at barn faktisk kan være med stort sett over alt‚ sier reiseekspert Inga Ragnhild Holst fra Bortebest.no.

Slik sett ligger verden åpen for deg og familien når dere sammen skal velge hvor dere skal reise på eventyr neste sommer.

– Husk, det både finnes apotek og gode sykehus de aller fleste steder, så foreldre trenger ikke å bekymre seg unødig, selv om man kanskje kan unngå de lengste flyreisene hvis barna er veldig små.

Ha alltid med noe mat

En av de viktigste tingene du kan gjøre for å øke trivselen er rett og slett å unngå at problemer oppstår. Dette gjelder like mye de voksne som barna. Du kommer langt med en energibar, et eple eller en banan når blodsukkeret er på bånn. Den lille matbiten gjør at du unngår kjefting og sure miner når dere skal finne frem til nye steder.

Pakking

En proff reiseveske inneholder alt du trenger for å takle barnas behov i møte med omverdenen. Listen kan gjøres tilnærmet uendelig lang, men bør i alle fall inneholde ting som våtservietter, ekstra bleier og skift, Antibac til hendene, kjeks eller noe enkelt å spise som tåler varme, bøker/tegneserier og selvfølgelig et lite reiseapotek med plaster. Et godt pakketips er å samle flere små poser i én stor sekk eller bag. På den måten slipper du å lete gjennom hele reiseveska etter en liten ting, for du vet at den hører hjemme i en av de mindre posene. Du trenger imidlertid ikke overdrive pakkingen:

– Husk at det finnes apotek stort sett over alt, selv i Amazonas. Det mest praktiske å ha for hånden er febernedsettende, smertestillende, plaster, myggspray og en desinfiserende spray. Skal du fly langt kan det også være godt med øyedråper som motvirker den tørre inneluften i flyet, sier Holst.

De aller minste

De fleste turistdestinasjoner har i dag stort sett alt du trenger tilgjengelig på en butikk eller et apotek. Du kan imidlertid spare deg selv for en del bry ved å pakke med deg alt som trengs til de aller minste. Bleier, kremer, våtservietter, smokker, leker, grøt, middagsglass — Alt som brukes i det daglige hjemme. Det blir unektelig mer bagasje, men så slipper du å bruke ferietiden til å lete rundt i ukjente butikker.

– Barna synes ofte tidsforskjeller og for mye hete er plagsomt, og man bør alltid finne ut om det er risiko for alvorlig sykdom på reisemålet. Finnes det for eksempel kolera, slik vi har sett på Cuba de siste årene, bør man velge det bort om man kan. Jeg vil heller ikke ta med barn til steder hvor det er risiko for malaria. Sørg også for at barna får alle nødvendige vaksiner, sier Holst.

Familie nyter varme dager i havet! Familie nyter varme dager i havet!

Drikk vann

Dette gjelder både voksne og barn. At pappa har vondt i hodet når barna vil ut og snorkle gir dårlig stemning. Hell innpå en jevn strøm med friskt vann gjennom hele dagen, så unngår du både hodepine og dehydrering.

Husk solfaktor

For de minste er det kun én ting som duger: Faktor 50 fra topp til tå. En heldekkende badebody eller UV-drakt i hurtigtørkende stoff er også et fint supplement. De fleste strandboder selger slike, og kvalitet og utseende betyr lite så lenge du får et ekstra plagg utenpå huden.

Husk iPad

Dette er ikke ment som hverken en spøk eller en ansvarsfraskrivelse, men faktum er at en iPad virkelig kan redde dagen. Dette gjelder spesielt på lange reiser, dager med dårlig vær og perioder med venting.

Vogn eller bæresele

Her er valget enkelt: Er du ikke vant med å bruke bæresele i lengre perioder til vanlig bør du la den ligge igjen hjemme. Vond rygg gjør ikke ferien noe bedre, og de fleste barnevogner takler både brostein og sand uten problemer.

Restaurantbesøk

Barn er ingen hindring for å kunne kose seg på restaurant, men husk at det kan være lurt å unngå å rokkere for mye på spisetidene, i hvert fall for små barn. Å vente en halvtime på maten er drepen hvis barna allerede er skrubbsultne. De fleste steder har barnestoler tilgjengelig, men det kan også være smart med en portabel barnestol. Ta gjerne med noen små leker, helst av den typen som ikke lager for mye lyd.

Er barna store nok kan en iPad eller smarttelefon med spill eller video redde kvelden hvis kelneren er treg. Husk i så fall å ta med hodetelefoner til barna, så unngår du å sjenere andre med lyden fra Brannmann Sam. Ha i bakhodet at mange barn kan være skeptiske til nye smaker, og at «spennende mat» for voksne kan være «ekkelt» for barn. Unngå trøbbel ved å la barna velge, eller kjør safe med barnemeny.

– Skal du utenfor Europa må du passe på at maten er kokt, stekt eller skrelt, og unngå isbiter. I Europa går det stort sett bra, men noen barn har følsomme mager, sier Holst.

Reisesyke

Noen barn blir kvalme ombord i bil, båt, tog eller andre transportmidler. Dette skyldes misforhold mellom informasjon fra øyne og balansenerven, og oppstår gjerne hvis barna fikler med leker, leser bok eller knotter på iPad mens de er i bevegelse. Løses best med frisk luft og vindusplass, hvor barnet kan fokusere på omgivelsene eller horisonten.

Ikke glem «voksentid»

Husk også å sette av tid til «de voksne». Til syvende og sist vil også barna få en morsommere ferie hvis både mamma og pappa er i slaget. I praksis betyr dette at dere må sette av litt tid til dere selv, enten det er sammen på balkongen etter at barna har lagt seg, eller hver for dere på spa eller joggetur.

Velg et barne- og familievennlig sted

Det virker kanskje ikke så forlokkende når du sitter hjemme og drømmer om fjerne himmelstrøk, men når du ankommer med hele banden vil du prise deg lykkelig over at stedet du har valgt er tilrettelagt for barn.

– Thailand er blitt veldig populært. Det er varmt og godt, barna blir tatt godt imot, folk er kjempehyggelige og det finnes mange gode badestrender. Mallorca er også fint, selv om mange kanskje synes det er litt harry. Det stemmer ikke, det er god mat, fantastiske bademuligheter og et kjempefint sted å reise med barn, sier Holst.

Familien leker og tuller på stranden Familien leker og tuller på stranden

Husk at de beste reisetilbudene gjerne som pakkereiser hvor alt er inkludert. Før du reiser lønner det seg å sammenligne priser, og du kan gjøre lurt i å sjekke innom restplass.no for å se oppdaterte tilbud fra de største leverandørene. Du kan også følge steder som Reismedbarn.no på facebook for å både dele om motta flere tips.

Kilder: Reismedbarn, Bortebest, VG, VGdebatt, Klikk.no

Reiser fra Oslo

Syden     netter     Se mer
Syden     netter     Se mer
Syden     netter     Se mer

Reiser fra Bergen

Syden     netter     Se mer
Syden     netter     Se mer
Syden     netter     Se mer

Reiser fra Trondheim

Syden     netter     Se mer
Syden     netter     Se mer
Syden     netter     Se mer

Reiser fra Stavanger

Syden     netter     Se mer
Syden     netter     Se mer
Syden     netter     Se mer