Billigste pakkereise:
Viser av reiser.
Vis flere og endre >>

Chios

Topp » Hellas » Chios

Chios
Chios er Hellas femte største øy. Det greske ordet for gjestfrihet er “filoxenia”, og på Chios vil du forstå hva dette betyr.

Kan hende blir du en av dem som taper sitt hjerte til Chios. Ikke mange møter denne øya med likegyldighet. Chios griper tak i deg, og gir deg opplevelser og ro i sjelen. Øya er full av kontraster, og historien er rik og dramatisk. Her har det vært mange fremmede før oss. Noen kom med ondt i sinne, og andre tilførte gode ting. I tusener av år har Chios vært en del av ”den store verden”. Øya har vært kalt ”Paradiset i Øst” og ”Duftenes øy”, og begrepene ” Det søte chiotiske liv” og ”Chiotisk latter” vitner om velstand og lykke. I andre tider forstummet latteren, og folket her led stor nød.'

Naturen er like rik som historien. Fra de karrige fjellområdene i nord strekker en åsrygg seg sørover, og deler øya på langs. Vestkysten er uberørt og har mange vakre strender. Her kan du finne en liten bukt helt for deg selv, kanskje en med utsikt til et gammelt vakttårn? På østkysten ligger Chios by, øyas hovedsted, en hektisk handelsby med ca. 30.000 innbyggere. I gågata Aplotarias er det et yrende folkeliv og et godt utvalg av butikker. I havnen ligger flotte kafèer og barer tett i tett. Herfra går fergene til Athen og til andre øyer. Innenfor de venezianske festningsmurene finner du gamlebyen.'

På østkysten ligger også de små turiststedene. Her finner du ingen overfylte strender og store hoteller, men steder med atmosfære og trygghet. Å være en av de få turistene på Chios betyr at du lever sammen med chiotene , og deler deres sommerliv. Nyt vennligheten og gjestfriheten de viser deg i de 64 landsbyene på øya. Du er velkommen.

Kulturlandskapet i sør viser deg en annen side av øya. Her ligger noen av de best bevarte middelalderlandsbyene i Hellas. Her vokser også Mastiki-treet, en gave til Chios fra naturen. Her, og bare her, gir dette treet avling i form av kvae. I tre tusen år har chiotene dyrket mastiki, og like lenge har dette lille treet hatt stor betydning for øyas økonomi og historie. I Kambos, den mest fruktbare sletten på øya, kan du vandre blandt store herskapelige eiendommer fra 13-1400 tallet. Disse ble bygget av genoveserne, som hadde makten her i flere hundre år.

Chios har blitt preget av alle herrer som har regjert her, men folk herfra har også selv hentet impulser fra resten av verden. Chios er den store sjøfartsøya i Hellas. Herfra har skip seilt ut i uminnelige tider, og selve Christopher Columbus hentet mannskap til ferdene sine her.

Chios er uberørt og vakker, spennende og enestående. Velkommen. ( Kilde: hellaswings.no )

Kart Chios

Chios By
Ca 30.000 mennesker, halve øyas befolkning, bor i Chios by. Byen har godt utvalg av kafeer, butikker, tavernaer.

For deg som vil liker å bo nær hovedstaden, Chora-Chios by er Grecian Castle førstevalget! Her bor man på et av øyas beste hoteller, samtidig som man har det yrende folkelivet i Chios by like ved med alt av butikker, kafeer, strandpromenade like ved. Bystranda ligger kun 200 meter fra hotellet.


» Bilder fra Chios By

Megas Limnionas
Området er beliggende ca 1 mil sør for Chios by, og er et velkjent sted blant reisende til Chios. Stedet har tradisjoner som fiskehavn for befolkningen i Thimiana. Her kommer fremdeles fiskerne inn med dagens fangst. Agia Ermioni har fått sitt navn etter Santa Ermioni som er en gresk helgen.

Megas Limnionas har en hyggelig strand med sand/rullesteiner. På tavernaene, ca 10 i tallet, får du for det meste servert tradisjonell gresk mat. Man finner også flere rolige kaféer/barer, og et par minimarkeder. Det går ofte buss til Chios by, Thimiana og Karfas.

Området er et svœrt godt utgangspunkt for turgåere. Man kan spasere gjennom olivenlundene til Agia Fotini, eller opp i åsen til nonneklosteret Agios Minas. Landsbyen Thimiana går du til på ca 20 minutter. Der finnes en god taverna, diverse butikker, og en av øyas største kirker. Ved Thimiana starter Kambos-området.


» Bilder fra Megas Limnionas

Kambos
Kambos-sletta er den mest kjente, den største, og den frodigste sletta på Chios. Dette er et unikt område i gresk sammenheng p.g.a. de over 200 herregårdene omgitt av sitrushager. Villaene er bygget i den karakteristiske Thimiana-steinen, med fargespekter fra brunt til gulhvitt, og er av helt spesiell arkitektonisk interesse. Mange av disse husene ble bygget i middelalderen av italienske handelsmenn fra Venezia og Genova som da regjerte på Chios.

Vi anbefaler en spasertur eller sykkeltur på de smale veiene i Kambos.


» Bilder og kart fra Kambos

Agia Fotini
Agia Fotini er et vakket sted, ca 1 mil sør for Chios by. Stedet er kjent for sin flotte rullesteinsstrand. På stranden er det solsenger og parasoller til leie.

Agia Fotini er et populœrt sted for Chios-reisende som ønsker seg ro og fred. Området er godt egnet for turgåere. Du kan gå langs havet til fiskelandsbyen Katarraktis, eller opp i åsen til Agios Minas klosteret. Det er også fint å gå til Megas Limnionas og til landsbyen Kallimassia.

I Agia Fotini finnes det 3 tavernaer, et par hyggelige barer og 2 minimarkeder. I sommersesongen går det busser til Chios by.


» Bilder og kart fra Agia Fotini

Karfas
Karfas ligger 6 km sør for Chios by - Chora. Karfas-stranden er en av øyas mest populœre sandstrender, og er langgrunn. Stedet er spesielt godt egnet for barnefamilier. Du som bor i Karfas har det du behøver innen gangavstand. Her finnes mer enn 10 hyggelige tavernaer/restauranter med varierte menyer. På den lille strandpromenaden finnes flere trivelige kaféer/barer. Man kan gjøre sine daglige innkjøp i et av de mange minimarkedene, og det finnes turistinformasjon og minibank. Karfas-stranden er utmerket med blått EU-flagg, og har ulike fasiliteter og tilbud, blant annet vannsportsaktiviteter og solsenger/parasoller til leie.

På den andre siden av Karfas-åsen ligger Kambos-sletta med sine fantastiske herregårder og sitruslunder. Fra Karfas går det ofte buss til Megas Limnionas, landsbyen Thimiana og Chios by.

I Karfas har man utsikt mot den tyrkiske kysten, og soloppgangen er nydelig!


» Bilder og kart fra Karfas

Daskalopetra
Daskalopetra ligger kun 6 km nord for Chios by og er en del av Vrondados, som er et populœrt boområde for chiotiske sjøfolk og fiskere. Selve Daskalopetra er en gammel havn, hvor fiskerne kommer inn med dagens fangst som blir solgt videre til oppkjøpere. Havnen er idyllisk med de små fargerike fiskebåtene.

Rett nedenfor Kyveli ligger den flotte rullesteinstranden med krystallklart vann, og i parken bak stranden ligger et historisk landemerke, den såkalte Homérs stein. Her sies det at den blinde dikteren Homér hadde sin poetskole en gang på 700-tallet før Kristus.

Det finnes 3 tavernaer i nœrområdet, samt bakeri, minimarkeder og et par hyggelige kaféer. Kun 200 meter unna ligger stranden Ormos Lo, som er en fin strand med fasiliteter, blant annet “klatrefjell” ute i sjøen. En del gjennomfartstrafikk, men fordi bostedet Kyveli er barnevennlig, og p.g.a. fasilitetene i området, anbefaler vi Daskalopetra for barnefamilier.

Daskalopetra har hyppige bussforbindelser til og fra Chios by med alt den har å tilby. Fra Daskalopetra kan man også ta buss nordover langs østkysten, f.eks til den idylliske fiskelandsbyen Langada og i sommersesongen også til Nagos. Innen gangavstand ligger klosteret Mersinidi, og nord for dette ligger det flere strender.


» Bilder fra Daskalopetra

Chios By | Megas Limnionas | Kambos | Agia Fotini | Karfas | Daskalopetra