Billigste pakkereise:
Viser av reiser.
Vis flere og endre >>

Kreta

Topp » Hellas » Kreta

Kreta
Denne store øya er en av 2000 øyer i det greske øyriket, og ligger som et eget land i Middelhavet. Øya ligger med nordsiden vendt mot Egeerhavet og sørsiden mot Middelhavet. Kreta er på den måten en grense mellom Europa og Afrika der den strekker seg 257 kilometer fra øst mot vest. Landskapet har "ørkenpreg" i øst mens en finner store skoger og fjellandskap på midten som flater ut mot Middelhavet i vest.

Kreta har en lang og spennende historie. Her skal Zevs være født og sagnene om Ikaros stammer herfra. Helt tilbake til 6000 år før vår tidsregning har det bodd mennesker her. Omlag 2600 år f.kr. slo den minoiske sivilisasjonen seg til på øya og gjorde den til maktsentrum i sin kultur. Rester av dette kan du besøke i de restaurerte ruinene av palasset i Knossos. Palasset ble senere hovedsetet til den mykenske kulturen. Etter at både romere og venetianere hadde styrt og utarmet øya for naturalia ble øyboerene invadert av tyrkere. Den siste invasjon var under den andre verdenskrigen hvor Kreta ble okkupert av tyskere.

Øya er som sagt lang og smal. Den er seks mil på det bredeste og tolv kilometer på det smaleste. Til tross for sin størrelse har Kreta en storslått natur. Her finner du nydelige sandstrender, trange daler og spektakulære raviner med et utall blomster- og plantesorter og ikke minst det dramtiske fjelllandskapet med snødekte topper. Sandstrendene er ofte langgrunne og derfor barnevennlige. En dag av ferien din bør du legge ut til sørspissen av vestkysten. Her ligger et helt unikt strandområde, Elafonisis, som må oppleves. Små sandøyer med klittepreg ligger duvende i et havområde med alle de blå og turkisfargevariantene du han tenke deg. Denne lille perlen av et sted er et naturreservat og har merkede løyper på kryss og tvers. Allikevel er vannkanten den beste "turløypa" da sanden innenfor ofte er brennhet midt på sommeren.

Har du leid deg en bil bør du legge turen om innlandet, opp gjennom en av de trange dalene på sørsiden av Chania. Her er ligger noen av øyas største appelsin- og olivenlunder. Opp gjennom dalene finner du både sjeldne planter og trær. Jo lenger inn i dalen du kommer jo trangere blir den før veien snor seg mot toppen. Naturen er både vill og dramatisk her inne. Samaria-ravinen er viden kjent som et eldorado for fugleelskere. Her kan du også få et glimt av kreternes stolthet, kri-kri geita.

Langs hele nordsiden av øya ligger feriebyene tett med sine store og små hotellanlegg. Her er det et yrende liv i hvert eneste bysentrum med butikker av alle slag samt spisesteder og barer for enhver smak. Det greske kjøkken er kjent for sine smakfulle retter. Et lite "hurtig-mat-tips" er Gyro. Det er pitabrød fylt med strimlet lammekjøtt og salat. Dette er både godt og billig.

Kart Kreta


Mat & fornøyelser - Kreta


Agii Apostoli
Denne lille byen har sitt navn etter kirken i landsbyen. Agii Apostoli ligger helt kystnært og er antagelig mest kjent for sine vidunderlige strender, sandvollyball konkurranser og de små fredete skogsområdene.

De tre strendene ligger i hver sin bukt med et parkområde mellom seg og landsbyen. Strendene varierer noe i størrelse. Den mest kjente er Chrissi Akti med sin gyldne sand. En er formet som en hestesko mens den minste er bare tjue meter bred. Alle tre er "blått flagg"-strender som betyr at de holder god standard. Hele dette område har en unik fauna med pinjetrær, oleanderbusker og eukalyptustrær. Her finner du til og med den sjeldne "Havpåskeliljen" som er en av plantene i området som er fredet og godt vernet om. Den blomstrer med en stor hvit påskelilje-liknende blomst med sterk søtlig duft. Flere naturvernprosjekter blir gjennomført i området hvert år.En av de viktigste oppgavene er blant annet å beskytte kystområdene der havskilpaddene går i land for å legge sine egg.

Agii Apostoli er blant annet kjent for sin sardinfestval. Er du heldig å være der i en slik periode kan du ble med på en gammel kretisk "matauk"-tradisjon med tilberdeing og grilling av sardin og mye folkemusikk og dans.

Denne landsbyen er preget av ro med kun en hovedgate med noen butikker, barer og restauranter. Derimot er det enkelt å komme seg til Chania om er nærmeste storby bare fire kilometer unna.


» Bilder fra Agii Apostoli

Nea Chora
Det tar deg ca 15 minutter å gå vestover fra den maleriske venzianske havnen i "gamlebyen" i Chania til bydelen Nea Chora.

Denne bydelen har en av de fineste strendene i Chania. Det er en sandstrand med langgrunt vann og er godt organisert. Hele dette området er kjent for sine tavernaer med utallige fiskeretter på menyen og er et veldig populært område for innbyggerene i Chania.

Helt i vest på denne kyststrekningen ligger det en mer fredelig del av stranden. Men den er ikke organisert med solsenger eller små spisesteder. Du kommer deg dit ved å krysse Kladisios-elven over en gangbro.

Hver eneste sommer blir det arrangert "sardinfestival" med gresk sang og musikk på stranden i Nea Chora. Det blir servert grillet sardin til alle som vil ha.


» Bilder fra Nea Chora

Amourada
Denne lille turistdestinasjonen er bygget opp rundt landsbyen Amourada. Hele kystlinjen på cirka ni kilometer vestover fra Heraklion er en sammenhengende sandstrand.

Her kan du virkelig nyte late feriedager sammen med liten og stor i familien. Vil dere ha en fridag fra strandlivet er det enkelt å spasere inn til byen. Dessuten er det greit å leie bil for en utflukt innover på øya hvor du kan nyte flott natur og besøke de historiske stedene.

Amourada ligger bare et par kilometer fra Heraklion sentrum.


» Bilder fra Amourada

Gouves
Før den store komunale reformen på øya i 2011 var Gouves innlemmet i heraklion kommune. I dag tilhører den Hersonissos som ligger kun tjue kilometer lenger øst. Gouves er en velutviklet liten turistby med sin nydelige sandstrand og moderne hotellbygg.

Kystlinjen mellom utløpene til elvene Pordia og Aposelemi er en bred og langgrunn sandstrand som passer glimrende for de yngste i familien. Utløpet av Aposelemi-elva danner et laguneområde som er en viktig "mellomlandingsplass" for trekkfugler. Langs hele kyststrekningen ligger små marinaer og moloer som gir vern fra nordavinden og gjør standen trygg for de som liker å svømme. Småbyen byr på mange gode spisesteder, barer og et godt utvalg av butikker.

I området finner du flere interessante historiske steder og arkeologiske severdigheter du kan besøke. Klosteret St.John har en voldsom historie fra tiden da tyrkerene okkuperte øya. Her søkte kretiske patrioter skjul på slutten av 1800 tallet. Rett sør for Gouves i Skotino, ligger en av de største hulene på øya. Akeologiske funn datert tilbake til minoisk tid ble funnet her. Det arkeologiske museumet i Heraklion er vel verd et besøk om du synes områdets historie virker spennende.


» Bilder fra Gouves

Kato Stalos
Langs hele den nordlige kyststripen fra Chania og vestover ligger "badebyene" tett. Kato Stalos er en av disse og som mer eller mindre har vokst sammen med Agia Marina.

I Kato Stalos er det en rolig atmosfære. Det fins en del tavernaer og restauranter. Stranden i Kato Stalos er viden kjent og har EUs blå-flagg merke.

Den tilhørende landsbyen, Pano Stalos, ligger ca en kilometer og 150 høydemeter opp fra stranden. Det er en tradisjonell gresk landsby i et vakkert landskap.

Den kretiske turistnæringen i dette området har et fint rutenett av minitog som tar deg med ut til steder som virkelig er verd å studere nærmere. Togene er åpne og luftige. Det spiller da ingen rolle om det er en glohet sommerdag du blir med på en tur.


» Bilder fra Kato Stalos

Georgioupolis
Georgioupolis er en liten koselig by som ligger kun 35 km fra Chania og 20 km fra Rethymnon. Her kan du vandre langs milelange strender og føle en herlig atmosfære. Det er langgrundt og stranden er bred, og det gjør den til en av de mest barnevennlige på Kreta. På stranden kan du leie solstoler og parasoller.

Byen er ikke større enn at det er gangavstand til alt. Fornøyelseslivet i Georgioupolis er begrenset til restauranter, barer, caféer og tavernaer. Vil du ha høyere puls på utelivet så er det enkelt å reise til Chania eller Rethymnon med buss eller taxi. Dessuten er det enkelt å leie bil, mototorsykkel eller sykkel om du vil utforske nærområdene.


» Bilder fra Georgioupolis

Rethymnon
Rethymnon er kontrastenes by og fylke. Her kombineres strand og by, naturskjønne områder på innland og ved kyst, gammel historie og moderne urbant miljø.

Det er en behagelig atmosfære i sjarmerende Rethymnon, til tross for at byen er relativt stor. Nede i den vakre fiskehavnen som har et historisk sus over seg, er det et mylder av kaféer og restauranter. Havnen ble anlagt på 1200-tallet da venezianerne hadde et behov for et handelssted mellom Chania og Heraklion. Havnen er vakker med sine gamle fasader og de fargeglade båtene som ligger og duver i havnebassenget.

Den venezianske havnen er en del av den gamle bydelen som fremdeles har et aristokratisk preg. Bygninger fra middelalderen med brede steintrapper og store bueganger ligger i et nett av trange smug. Rimondi-fontenen ligger på torget midt i gamlebyen. Den ble bygget i 1626 for å forsyne innbyggerne med drikkevann. Gamlebyen har et historisk og kulturelt sus over seg. Her ligger kirker og moskeer side om side og forteller om tida da tyrkere innvaderte byen i den ottomanske perioden. På en høyde bak havnen ligger Fortezza festning. Festningen ble opprinnelig bygget for å beskytte byen mot sjøfarende pirater og tyrkerne.

Både i den gamle bydelen og i den nye er det muligheter for å gjøre en god handel. Det er et stort utvalg av ulike butikker,altså noe for enhver smak. I gamlebyens trange smug og i hele havneområdet ligger det et utall kafeer og musikkbarer side om side med gode spisesteder. Her kan du nyte folkelivet langt ut i de små timer.

Stranden begynner midt i Rethymnon og strekker seg kilometerlang både mot vest og øst avdelt med små klipperygger. Strendene har EUs blått flagg merking og varierer mellom finkornet til grovkornet sand og små rullestein. Du kan leie parasoller og solstoler. Tilbudet i vannsportaktiviteter er stort og variert.

Langs Rethymnons kyst ligger det flere badebyer som Adele, Platanes, Scaleta og Asteri.

Det er enkelt å reise rundt på Kreta, enten du leier bil eller moped. Før du legger ut på en sånn tur bør du ta en titt på Rethymnon fylkeskommune sin egen reiseguideside Det går også rutebusser fra Rethymnon til Heraklion og Chania flere ganger om dagen. Fra havnen i Rethymnon går det daglig ferge til Pireus på fastlandet.


» Bilder og kart fra Rethymnon

Analipsi
Analipsi er en liten by med en rolig og behagelig gresk atmosfære. Hit reiser du for å slappe av og nyte det behagelige livet og det rolige tempoet. Det er gangavstand til Anissaras. Dette er også en liten rolig by med behagelig tempo som passer for familier, par eller du som vil ha en rolig og avslappet ferie.

I begge byene er det små hyggelige tavernaer, restauranter og små dagligvarebutikker. Den grovkornete sandstranden strekker seg langs hele området og er langgrunn. Dermed er den "barnevennlig" for alle aldre.

Vil du spandere på deg en handledag i ferien bør du ta bussen inn til Hersonissos. Her finner du et stort utvalg av butikker.


» Bilder fra Analipsi

Platanias
Velger du Platanias som feriemål får du både i "pose og sekk". Storbyen Chania ligger bare ti kilometer unna. Kilometervis med sandstrand og turkist hav er det perfekte oppholdsted på hete dager. Platanias ligger midt i "smørøyet" for utflukter østover,vestover og sørover. Uansett om du er liten eller stor, ung eller gammel vil du trives her.

Opprinnelig ble byen bygget oppe i høyden over kystlinjen ved utløpet av elva Platanias hvor det blant annet vokste mange Platan-trær.Her i "gamlebyen" kan du både føle og se historien henge igjen i bygninger og minnesmerker. Mange av stedets familiedrevne tavernaer ligger her og serverer smakfull gresk mat. Fra høydedraget i den eldste bydelen er det en vidunderlig utsikt med soloppganger og -nedganger som du sent vil glemme.

I nyere tid har byen strukket seg nærmere strandlinjen både i vestlig og østlig retning. Her ligger hoteller og leighetskomplekser tett. Hovedgaten i Platanias er gjennomfartsåre til de nærliggende småbyene. Platanais har et yrende handleliv med alle typer butikker som ligger side om side med trendie kafeer, musikkbarer og spisesteder med både typiske greske retter og retter fra det internasjonale kjøkken.

Som bakteppe for småbyen ligger et fruktbart jordbrukslandskap med stier og småveier som innbyr til spaserturer. Rett på utsiden av kystlinjen ligger Thodorou-øya. Venzianere bygget to store mangkantede festninger på øya for å hindre at tyrkerne gikk i land i Platanias. I dag er øya beiteområde for Kri-kri-geita.


» Bilder og kart fra Platanias

Agia Galini
Helt på sørsiden ut mot det Libiske Hav, som er en del av Middelhavet, finner du Agia Galini. Dette var opprinnelig en liten og søvnig fiskerlandsby. I dag er det en sjarmerende landsby på sydkysten av Kreta som har beholdt sin kretiske særpreg til tross for at det også er blitt en turistperle. Stedet ligger avskjermet med åssider på tre kanter med blått hav i fronten. Her finnes et godt utvalg av hoteller og tavernaer hvor noen av dem har flott havutsikt.

Agia Galini har et godt utvalg av små butikker. Her finner du gullsmeder og keramiske verksted samt andre håndverksbutikker side om side i brosteinslagt og bilfrie gater.

Langs sjøsiden ligger strendene med muligheter for å drive med mange ulike vannaktiviteter. I selve havnen i Agia Galini kan du bestille deg tur med en av turistbåtene til avsidesliggende huler, øyer og andre fiskelandsbyer. Dette er også et godt utgangspunkt for å besøke den gamle romerske byen Gortyn, og det vakre minoiske slottet Phaistos.


» Bilder fra Agia Galini

Kolymbari
Kolymbari er en stille og rolig gresk fiskelandsby i den vestre delen av kystlinjen i nord. Den er blant kretere kjent for sine tavernaer som serverer lekre fiskeretter. Det ble åpnet et stort fiskemuseeum her for noen år siden som er vel verd er besøk.

Landsbyen ligger ved foten av Rodapouhalvøya som er et eldorado for fotturister. Helt ytterst på halvøya kan du besøke en tempelplass bygget av dorere i det 9.århundre før Kristus.

Fem hundre meter opp fra Kolymbari kan du få omvisning på det greskortodokse klosteret Gonia. Det ble opprinnelig bygget i det 13.århundre. Dagens kloster er datert til det 16.århundre og drives av fem munker. Velger du å avlegge klosteret et besøk så husk på at du må ha med deg et klesskift. Her er det ikke tillatt med shorts eller miniskjørt og et sjal om skuldrene bør du ha.

Hele strandsonen er bygget om til et bilfritt område. Stranden er en blanding av rullestein og sand. Den strekker seg helt til nabobyen Maleme.

Kolymbari har flere gode tavernaer å velge mellom. Dette er en perfekt by for de som vil slappe av og vil bo litt unna de største turiststedene.


» Bilder og kart fra Kolymbari

Platanes
For ca tjue år siden var Platanes en liten og ukjent forstad til Rethymno. I dag er det en av "pakketurismens" gode destinasjoner på Kreta . Mye av skylden for det er den vidunderlige åtte kilometer lange sandstranden langs denne kyststrekningen i nord. Her kan du ta lange spaserturer langs vannkanten og det vil ta deg ca en time å gå helt inn til Rethymno .På turen kan du finne avmerkede områder for skilpaddereder. Havskilpadden Caretta Caretta graver ned sine egg som blir klekket etter to til fire uker.Skilpaddeungene finner sin vei ut i havet om natten og orienterer seg etter stjernhimmelen.

Foruten å være et rent badeferiested med barer,restauranter og hoteller,har ikke Platanes egne severdigheter. De må du inn til Rethymno for å finne. Det går jevnlig rutebuss dit inn. Allikevel er Platanes et godt utgangspunkt for å se og oppleve øyas rike kultur og fantastiske landskap i både vest, øst og sør.


» Bilder fra Platanes

Agios Nikolaos
Helt øst på Kreta ligger Agios Nikolaos nydelig til ved Mirampelou bukten i et maleriske landskap med småbyer og historiske steder som innbyr til en fullkommen ferie.

Agios Nikolaos er en tiltalende småby for de som setter pris på den genuine greske atmosfæren. Her passerer dagene i et rolig tempo, enten man sitter på café eller spaserer langs strandpromenaden. På innsiden av fiskehavnen ligger Voulismenisjøen,en tidligere søtvannskilde,som i dag er forbundet med sjøen og havnen gjennom en kanal. Innsjøen er nesten sirkelformet og har en diameter på 137 meter og er 67 meter dyp. I følge gresk mytologi skal gudinnen Athene ha badet her. Langs hele innsjøen og fiskehavnen ligger koselige restauranter, tavernaer og barer tett. Ut fra hele dette idylliske området går det små smug og gater med et yrende handleliv med et mangfold av ulike butikker. Fornøyelseslivet er kosentrert rundt fiskehavnen.

Rett på utsiden av byen finner du oldtidsbyen Lato som dorere bygget i det sjuende århundre før vår tidsregning. Den regnes å være det best bevarte historiske minnesmerke på øya og vel verd et besøk.

På folkemunne sies det at Agios Nikolaos har tre ansikter mot sjøen. Det er innsjøen og havnen, Kitroplatiastranden og marinaen. Kitroplatiastranden er en sandstrand med "midt i byen" beliggenhet. Tar du en spasertur i motsatt retning av innsjøen, mot torget og ned på den andre siden av byen, havner du ned i marinaen for små og store yachter.

Området rundt Agios Nikolaos er vakkert og det er populært å se solnedgangen fra en av åsene rundt byen. Ca 2,5 km utenfor byen mot Elounda ligger den langgrunne Almirostranden med fin sand.

Agios Nikolaos ligger ca 80 km fra flyplassen i Heraklion.


» Bilder og kart fra Agios Nikolaos

Balí
Balí er en av Kretas minste turiststeder og ligger i en vakker bukt på mellom Heraklion og Rethymnon.

Landsbyen ligger skjermet av et kupert landskap på en halvøyaktig klippe. Området har flere nydelige små strender. I fiskehavnen ligger noen tavernaer, butikker og barer. I bukten er det klart vann og mye fisk, så her er det fint å snorkle. Dykkerklubben i havneområdet tilbyr undervisning og sertifisering for dykkersertifikat. I og med at offentlig transportsystem er godt utbygd med et nett av gode og moderne busser, kommer du deg lett fra sted til sted om du ikke foretrekker å leie bil eller motorsykkel. Tar du turen innover i landet vil det være lett å besøke den lille historiske byen Anogia. her kan du blant annet besøke kirken bygd til minne om "Døperen Johannes" med veggmalerier fra byzantisk tid.


» Bilder fra Balí

Gerani
Gerani ligger ca 13 km vest for Chania, og 2 km fra Platanias. I Gerani er det en rolig og avslappet stemning. Det dyrkes oliven, appelsiner og druer i jordbruksområdet rundt småbyen. De fine omgivelsene pirrer ofte nysgjerrigheten til å utforske området. Det ligger blant annet flere små idylliske badeviker langs kysten. Du kan enkelt leie deg en bil eller sykkel til dette formålet.

Ønsker du et større tilbud av restauranter og fornøyelser, er ikke reiseveien lang til verken Platanias eller Chania .


» Bilder fra Gerani

Chania
I den nordvestlige delen av Kreta ligger Chania fylke. Det er et av de "grønneste" fylkene på øya. Langs hele Chaniakysten ligger det mange små og store badebyer. På strekningen mot sør stiger et frodig landskap seg jevnt opp mot fjelltoppene. Denne delen bærer preg av å ha et typisk "middelhavsklima" med varm og tørr sommer og mild og fuktig vinter. Fruktbart jordbruksområde med oliven- og sitruslunder veksler med spennende trange daler og raviner med en fantstisk spennende fauna. Fra alle de ulike kystbyene i fylket kan du bli med på arrangerte turer til ulike severdigheter både langs kysten og på innlandet.

Chania by er den nest største byen på øya. Byen er et eldorado for deg som liker byvandringer. Selve gamlebyen danner kjernen av storbyen Chania. Utgravinger i denne delen har funnet spor etter befolkningsgrupper fra ca 1500 før vår tid. Den første store befolkningsbølgen av grekere kom hit fra fastlandet i ca 1100 f.Kr. Både festninger og kirker er arkitekroniske bevis på de historiske skiftningene fra byzantisk tid fram til kampen mot det ottomanske riket. Den siste store kampen for kreterne kom da tyskerene invaderte øya under den andre verdenskrigen og blant annet utslettet den jødiske bosettingen. En spasertur i gamlebyen i dag vil gi deg en følelse av historisk sus. Nede i den venezianske havnen kan du nyte en kopp kaffe eller et godt gresk måltid i en herlig atmotsfære. Rett bak havnen ligger et nettverk av trange brosteinslagte gater med et mylder av tavernaer, kunstatelieer, basarer og små butikker.

Fram til 1971 var Chania øyas hovedstat. På utsiden av gamlebyen har så den moderne byen vokst seg stor. Men, du vil også finne historiske steder med sjarmerende skjønnhet i dette området. Det moderne Chania har alt det en storby av i dag kan by på som handlegater og "businessliv"

Det er enkelt å reise mellom de små badestedene langs Chaniakysten, det går busser, og det er relativt billig å ta taxi.


» Bilder og kart fra Chania

Malia
Malia er motsetningens feriested. På den ene siden er det kjent for store arkeologiske utgravinger og på den andre siden er feriedestinasjonen ved kysten en av Europas "heftigste".

Småbyen ligger vakkert til langs kysten øst for Hersonissos . Strendene her er flotte sandstrender som strekker seg både mot øst og vest. Det finnes et utall av restauranter, barer,nattklubber og kafeer. I hele turistsesongen yrer det av ungdommer fra hele Europa her og "party-faktoren" er høy.

Bare tre kilometer fra sentrum av Malia ligger den "minoiske byen". Hele det arkeologiske området dekker en kvadratkilometer av landskapet. De første utgravingene startet rundt 1915 og pågår fremdeles. Store deler av de historiske ruinene er i dag tilgjengelig for besøkene og du får god informasjon om et rikt samfunnsliv fra bronsealderen.


» Bilder og kart fra Malia

Kato Daratso
Daratso er en landsby som ligger ca fem kilometer vest for Chania og fem hundre meter inn i landet fra kystlinjen.Kato Daratso er den nedre delen av landsbyen og er en av de små søvnige "badebyene" langs nordkysten av Kreta .

Både oppe i landsbyen og nede i "badebyen" finner du flere restauranter og tevarnaer der du kan nyte velsmakende greske måltider.


» Bilder fra Kato Daratso

Heraklion
I det øyeblikket du kjører inn i Heraklion får du følelsen av storbyatmosfære med stor trafikk, yrende forretningsliv og folkeliv. Dette er den største byen på Kreta med øyas største havn og flyplass. Det bor ca 130 000 mennesker her og byen har vært hovedstad siden 1971.

Store deler av sentrum i byen er i dag bilfri hvor du kan spasere å oppleve fordums historie. Et godt utgangspunkt for en byvandring er havneområdet. Heraklion er en travel havneby med et utall fergeforbindelser til øyene i Egeerhavet, det greske fastlandet og andre havner på øya. I den gamle delen av havna ligger borgen Koules som ble bygget av venetianere på 1500 tallet men gitt navn av tyrkere. Den ble bygget for beskyttelse mot okkupanter på samme måte som de tykke bymurene og vollgravene rundt hele byen. I havneområdet kan du nyte atmosfæren på en av restaurantene eller kafeene i området.

På motsatt side av den gamle havnen går du inn i 25.august gaten. Gaten har navn etter massakren tyrkerne gjennomførte i 1898. Videre oppover i byen er både St.Titus katedralen og St Marks Basilica verd et besøk. Den sistnevnte er i dag det kommunale kunstsenteret. Hjertet av Heraklion er Liondaria, møteplassen for en hyggelig prat og en kopp gresk kaffe eller bare handletur.

Ikke gå glipp av Agora,markedsgaten langs handlegaten med navnet "1866" etter et kretisk opprør. Her bør du ha god tid til å nyte syn og lukt av ferskmat og krydder. I sidegatene er det utallige små spisesteder med delikatesser fra havet. På toppen av markedsgaten ligger Kornarou-plassen oppkalt etter en av øyas diktere. Herfra er det kort vei til både Agios Minas katedralen og Frigjøringsplassen,Plateia Eleftherias.Her vil du også finne Arkeologisk Museum. Museet huser arkeologiske funn fra hele Kreta. Blant de mest verdifulle tingene er funnene fra den tidligste og høykulturelle sivilisasjonen, den minoiske kultur.

Om du skulle ha "fridager" til overs i ferien din, er det enkelt å leie seg en bil og ta seg en tur sørover. En tur til Knossos er nesten "et must". Dessuten finnes det mange små maleriske landsbyer i et fruktbart landskap som strekker seg oppover i terrenget mot fjellene.


» Bilder og kart fra Heraklion

Makrigialos
Helt i sør på østsiden av Kreta ligger den lille maleriske landsbyen Makrigialos. Her har de funnet rester av forskjellige bosettinger datert tilbake til det 14.århundret før vår tidsregning. I dag bor det ca tusen fastboende her og de har i hovedsak jordbruk, fiske og turisme som næringsveier.

Til tross for at turismen har økt de siste årene, har innbyggerne i Makrigialos lagt vekt på den opprinnelige kretiske landsbystrukturen og bygget ut i samsvar med dette miljøet.

Ferie i Makrigialos byr på et godt "ferieliv" for både liten og stor. Langs kystlinjen finner du lange flotte sandstrender som regnes for å være de beste i dette området. Her kan du være med på mange ulike strand- og vannsportaktiviteter. I den nærliggende landsbyen Agios Stefanos kan du besøke det offentlige observatoriet, Sasteria. Vil du kombinere ferien med egne kreative ferdigheter kan du for eksempel melde deg på kurs i akvarellmaling hos profesjonelle kunstnere. Flere kretiske kunsthåndverkere har sine egne verksteder i bysentrum som du kan besøke.

Nede i havnen ligger de små fiskebåtene side om side med små turistbåter. Du kan velge mellom bli med på båtturer langs kysten eller ut til øya Koufonissi. På denne lille øya ble det produsert et lilla fargestoff av bløtdelen i skjell tilbake i oldtiden. Dette fargestoffet var veldig populært og ble brukt i utsmykningen av romerske slott.

I åsene som danner bakteppet for landsbyen, kan du ta deg fotturer i et fantastsik landskap. Her finner du blant annet raviner som ikke står tilbake fra den naturskjhønne Samaria-ravinen og samtidig er mye mer tilgjengelige.

Makrigialos har flere koselige tavernaer hvor hver i sær har sine egne spesialiteter på menyen. Langs strandpromenaden i havnen kan du nyte en god kopp kaffe eller en forfriskning på en av kafeene. Landsbyen har ikke noe "hektisk" kvelds- eller natteliv. Det finner du mer av i Agios Nikolaos som ligger ca 7 mil unna.Kalamaki
Kalamaki er en landsby som ligger ca seks kilometer fra Chania og med gangavstand til Agii Apostoli . Kystlinjen er en sammenhengende sandstrand inndelt i små bukter og avdelt med lave klipperygger. Langs strandlinjen ligger det et lite utvalg av tavernaer og barer.

Hoteldestinasjonene er av ulik størrelse hvor mange av dem er familiedrevet. Kalamaki oser av god kretisk atmosfære og gir deg et godt utgangspunkt for å utforske den nordlige kystlinjen av Kreta . Landsbyen er populær både blant turistene og lokalbefolkningen. Det er enkelt å ta seg fram mellom de forskjellige byene på Chaniakysten, bussforbindelsene er gode og taxi er ikke dyrt.


» Bilder fra Kalamaki

Scaleta
Scaleta ligger ca 12 km utenfor Rethymnon by. Tidligere var stedet en "forstad" til Rethymnon men har gjennom de siste tiårene blitt bygget ut til en populær badeby med små og store hotellanlegg som ligger ned til stranden. Her kan du virkelig nyte det glade ferieliv med strand og vannaktiviteter.

Om du vil ha et avbrekk fra strandlivet en dag har fylket masse å by på. Det være seg vakker innlandsnatur eller historiske steder. Fylkeskommunen har laget en turguide som vil deg mange ideer for en flott dag eller to.


» Bilder fra Scaleta

Kastelli - Kissamos
Navnet på byen er satt sammen med provinsnavnet for å skille det fra Kastelli Pediados som ligger sør for Heraklion . Kastelli- Kissamos er Kretas vestligste by med ca. 3900 innbyggere. Byen er omgitt av vinmarker, olivenlunder og kastanjetrær. Dette er ikke et "masseturist"-sted men har basert sin økonomi på vin- og olivenoljeproduksjon og andre landbruksprodukter. Kastelli er i dag fiskebåt- og fergehavn men navnet stammer fra borgen venezianere bygget.

Småbyen tilbyr ekte gresk atmosfære og du finner flere hyggelig tavernaer langs strandpromenaden.Stranden strekker seg på begge sider av strandpromenaden og består av en blanding av sand og små rullestein.

Legger du ferieturen din til Kastelli-Kissamos bør du utforske vestkysten av øya. Her ligger severdige steder som perler på en snor. De arkelologiske utgravingene ved Falassarna, piratøya Gramvoussa og ruinene av oldtidsbyen Polyrinia er vel verd et besøk. En tur til de milelange sandstrendene med krystallklart vann ved Elafonisis og Falassarna vil antagelig bli høydepunkter i ferien.

Fra Kastelli til Chania er det ca 41 km. Velger du å bruke rutebussen vil turen ta ca. 1 time. Kastelli er et fint utgangspunkt hvis du vil reise med ferge til fastlandet. Bilfergen går via Sør-Peloponnès til Pireus.


» Bilder og kart fra Kastelli - Kissamos

Sitia
Helt ute i den nordøstre delen av Kreta ligger byen Sitia. Området den ligger i er et kontrastfylt landområde med alt fra gule sandstrender,grønne daler og høye fjelltopper.Selve småbyen ligger i en hesteskoform i en nydelig bukt.

Dette er det ideelle feriestedet for deg som vil hvile ut etter en travel arbeidsperiode, dere som vil nyte parforhold og romantikken og ikke minst for familier med barn i alle aldre. Sitia er altså et sted for alle. Den greske avslappede atmosfæren i en malerisk havn er varemerket for denne destinasjonen. Den kretiske vennligheten gjør at du føler deg spesielt velkommen.

Byens historie går tilbake til venetsiansk tid. Hele området her har historiske minnesmennerker det er verd å se. Her har folkeslag hærtatt og okkupert områder på grunn av lett tilkomst opp gjennom historien. Ringen er da sluttet ved at det moderne Sitia har fly- og båtforbindelser både nasjonalt og internasjonalt.Maleme
Maleme er en liten og sjarmerende ferieby ca 16 km vest for Chania i retning Kolymbari . Selvom stedet har en historie med bosetting tilbake til minoisk tid så er det antagelig mest kjent for å være plassen for "slaget om Kreta" under den andre verdenskrigen.

Stranden er en langstrakt rullestein- og sandstrand hvor du kan nyte late feriedager. I bakkant av stranden løper det en fin strandpromenade med flere tavernaer og kafeer.

En av verdens sju arter av havskilpadder legger egg på strendene langs Chaniakysten. Stranden i Maleme er ett av disse stedene. Havskilpadden legger egg hvert andre til fjerde år og graver reder i sanden. Ungene klekkes etter fire til sju uker og finner sin vei ut i havet ved hjelp av stjerneretningen på himmelen i løpet av natten. Områdene for dette er godt merket.

Maleme er et godt utgangspunkt for de som vil utforske hele den vestre delen av Kreta .


» Bilder fra Maleme

Agia Marina
På nordvestkysten av Kreta ligger den lille landsbyen Agia Marina. Langs hele den ni kilometer lange kyststripen fra Chania og vestover ligger feriestedene som perler på en snor. Hver og en har sitt eget særpreg. I Agia Marina er det en rolig atmosfære med tavernaer, restauranter og hoteller av ulik størrelse.

Med langgrunne og flotte sandstrender blir dette et ypperlig feriested for alle aldre. Fra stranden har du utsikt ut til Theodorou øya som i dag er et reservat hvor kri-kri-geita beiter fritt.

Vil du ta bena fatt en dag, er en tur til det gamle tempelet "bak" landsbyen verd et besøk. I lille Agia Marina ligger det fire kirker som hver især har sin unike historie. Fra Agia Marina kan du "hive" deg med på et av de mange turisttogene på hjul og oppleve mange koselig greske landsbyer på innsiden av kysten. Dessuten er det et utall av organiserte utflukter med turbusser å velge mellom for å utforske Kreta .

Mange av de familidrevne tavernaene byr på god gresk mat. Utelivet på kvelds- og nattetid har noe og by for enhver smak. Musikkbarer og nattklubber sørger for at alle kan ha det hyggelig.


» Bilder fra Agia Marina

Agia Pelagia
Agia Pelagia ligger ca 2 mil utenfor Heraklion , Kretas hovedstad. Agia Pelagia er en liten by med små hvite hus med en herlig stemning og atmosfære. Her er det kort vei til det meste og den fine sandstranden ligger midt i byen. Agia Pelagia passer bra for barnefamilier da det er begrenset med trafikk.

I byen er det flere koselige tavernaer og restauranter og langs strandpromenaden ligger det flere kafeer. Fornøyelseslivet er begrenset, men under høysesongen så finnes det et fåtall musikkbarer.

Vil du besøke museer eller ønsker deg et større utvalg av restauranter og barer eller bare ta en shoppingtur, så er det kort vei til Heraklion.

Heraklions flyplass (HER) ligger ca 6 km utenfor Heraklion.


» Bilder fra Agia Pelagia

Sfakaki
Langs Rethymnonbukten ligger flere nydelige små landsbyer. Den minst kjente av dem og kanskje den minste av størrelse er Sfakaki. På samme måte som de andre små kystlandsbyene har Sfakaki gjennom de siste tiår blitt gjort om til en koselig "badeby" med hyggelige restauranter, cafeer og små barer. Landsbyen har en lang sandstrand med felter av små rullesteiner.

I den østlige delen av landsbyen finner du en liten ravine med ei lita elv. Ravinen ligger som geografisk skille mellom Sfakaki og nabolandsbyen Stavromenos. På to av åskammene bak Stavromenos ligger det utgravinger fra oltidsboplasser. Funnene herfra kan du se på det arkeologiske museet i Rethymnon Sfakaki ligger ca 9 km øst for Rethymnon.


» Bilder fra Sfakaki

Plakias
Cirka fire mil sør for Rethymno ligger småbyen Plakias. Tilbake på 1960-tallet var det kun en fiskebåtbrygge og noen få hus her. Gjennom de siste tiårene har Plakias utviklet seg til å bli en koselig liten feriedestinasjon.

Stranden i Plakias er en milelang sandstrand med trygge svømmeforhold og er dermed godt egnet for barnefamilier. Her kan hele familien delta på ulike vannsportaktiviteter.

I og med at det er kun to hovedveier over fjellet og ned i byen er ikke dette noe gjennomfartsby. Dermed så blir Plakias en roligere ferieby enn flere av de andre destinasjonene. Allikevel har småbyen et utall tavernaer og kafeer. Europas sydligste ungdomsherberge ligger flott til i olivenlunden på baksiden av byen. Hvert år i september feires en festival for internasjonal turisme. Da serves det gratis mat i form av buffet på torget i byen og underholdning med tradisjonell musikk og dans.

Liker du en aktiv ferie er det flere tilbud å velge mellom. Her kan du ta fotturer i noen av øyas fineste raviner. Du kan bli med på organiserte sykkelturer. Om du leier bil så har innlandet nord for Plakias et utall av små maleriske landsbyer med en rik historie å by på. Ta deg tid til en stopp underveis og trekk inn duftene av anis, oregano, rosmarin pluss mange andre krydderplanter.


» Bilder fra Plakias

Adele
Langs hele kyststrekningen i nord ut mot Egeerhavet ligger små landsbyer med feriedestinasjoner. Adele ligger mellom Rethymnon og Heraklion . Selve småbyen Adele ligger et par kilometer inn i landet fra kysten. Hotellanleggene langs kysten er av ulike størrelser og prisklasser. I dette område kan du og familien nyte glade feriedager med strandliv og ulike sports- og vannaktiviteter.

Om du ønsker forandring fra strandlivet går det busser til og fra de store byene i nærheten. Dessuten arrangeres det turer rundt til de ulike severdighetene i omegn og andre steder på øya. Leier du deg bil har du en mulighet til å se store deler av alt Kreta har å by på. Det være seg spennende raviner og daler, handleturer i byene eller små strandperler hvor hvit sand ligger kant i kant med turkisblått hav.


» Bilder fra Adele

Stalis
En kraftig turistutvikling langs nordøstkysten av øya har resultert i flere små nydelige badeferiebyer. Deriblant er Stalis. Stalis ligger mellom Hersonissos og Malia . I motsetning til sine "nabobyer" har ikke Stalis det hektiske nattelivet. Det gjør stedet til et flott feriested for barnefamilier.

Strendene har nydelig og gylden sand med langgrunt azurblått vann. På den måten blir den et ypperlig lekeområde for liten og stor. I tillegg har du tilbud om å delta i mange typer vannsportaktiviteter. Om kveldene kan du gå barbent langs stranden og nyte de praktfulle solnedgangene.

Selvom Stalis ikke har det hektiske nattelivet finnes det flere gode tavernaer,restauranter,bare og kafeer her hvor du kan nyte god mat og drikke.

Skulle du ha lyst på forandring i feriehverdagen er det gode bussforbindelser til både vestover til Heraklion og østover til Agios Nikolaos . Du kan også leie deg bil for å utforske innlandet med sitt vidunderlige landskap som ligger som bakteppe for kystlinjen. I disse omgivelsene bør du se det historiske Knossos.


» Bilder fra Stalis

Kalives
Landsbyen ligger i vakre omgivelser ved Soudabuktens innløp, ca 18 km fra Chania og med en fantastisk utsikt over til Akrotirihalvøya.

Kalives har to flotte badestrender, hvorav den ene har gyllengul sand og EUs 'blå flagg' merke. De ligger med store trær i bakgrunnen som gir god skygge på de varmeste dagene. Stranden lengst mot vest er den roligste fordi den ligger rett på utsiden av selve landsbyen. Hele strandsiden av Kalives er et eldorado for barn på grunn av det langgrunne vannet. Her kan du også være med på ulike vannsportsaktiviteter.

Kalives ligger i et frodig landskap som er et ypperlig mål for fotturister. Landsbyen har et sjarmerende sentrum med tradisjonelle hus og smale gater. I hovedgaten finner du et godt utvalg av butikker, tavernaer, barer og kafeer.

Du kan være med offentlige turbusser eller ta turere på egenhånd til ulike severdigheter i området. Et sted du bør se er det historiske Aptera som er datert tilbake til minoisk tid. Det ligger på et platå ca 150 meter over havet og har en fantastisk utsikt til Chaniadistriktet i vest, Lefka Ori (de hvite fjellene) i sør og den tyrkiske borgen, Itzendin i øst.


» Bilder fra Kalives

Anissaras
Anissaras er en liten feriedestinasjon med en rolig og typisk gresk atmosfære. Stedet ligger neste midt mellom Heraklion og Hersonissos .

Hit reiser du for å slappe av og nyte det behagelige og rolige tempoet. Dessuten er flere muligheter for å være med på ulike aktiviteter. Blant annet kan du ta en spasertur langs stranden. Tar du turen østover kan du gå opp til den lille kirken i Sarandaris å nyte utsikten over området.

Det er gangavstand til de fleste feriestedene i nærheten. Alle har en rolig atmosfære som passer perfekt for avslapning og late feriedager med familien eller om du reiser alene. Hvert lite feriested har små og hyggelige tavernaer, restauranter og små dagligvarebutikker.

Den grovkornete sandstranden strekker seg langs hele området og er langgrunn. Her kan store og små være i full aktivitet med strand og vannaktiviteter hele dagen.


» Bilder fra Anissaras

Almyrida
Leter du etter et feriested hvor både liten og stor kan kose seg, er Almyrida et godt alternativ. Dette er en liten uberørt og malerisk landsby ca 25 km øst for Chania.

Langegrunne sandstrender skråner ut i et azurblått hav. Langs strendene er det ligger det små idylliske og sjønære små tavernaer som ofte er familiedrevet. I den lille landsbyen finner du flere hyggelige butikker.

Om du vil leie deg bil og ta en "fridag" fra strandlivet, er det ikke langt til de store byene og de historiske severdighetene i nærheten. På innlandsiden av området vil du kunne oppleve en spennende utsikt i et et fantastisk landskap . Dette er et "paradis" for de som liker fotturer. Våren med full blomstring er virkelig et syn på disse traktene


» Bilder fra Almyrida

Hersonissos
I Hersonissos har du alt som vil tilfredstille en avslappet ferie. Her kan du nyte strandlivet kombinert med nærhet til shopping og fornøyelser i overflod. Stedet er spesielt populært blant ungdom, og det "syder og koker" her i de hektiske sommermånedene.

Langs den trivelige strandpromenaden ligger det mengder av barer og restauranter med fin havutsikt. Midt i byen ligger stranden som er en blanding av små rullestein og sand. Tar du turen til Stalis, som ligger ca 3 km utenfor Hersonissos, finner du en stor og fin sandstrand. Men, langs hele denne vakre kyststrekningen ligger det flere fine badeviker.

Til storbyen Heraklion er det ca 35 km, og det er gode muligheter for å leie bil eller moped dersom du ønsker det.


» Bilder fra Hersonissos

Sissi
På nordøstkysten av Kreta 4,5 mil fra Heraklion og bare 2,5 mil fra Kreta agiosnikolaos ligger Sissi. Dette er en liten fiskelandsby ved foten av et fjellandskap. Gjennom år har havets utgravinger gjort havneområdet til en "perle". Ved første øyekast kan det virke som om det renner ut en elv her,noe det ikke gjør. På den ene siden av bukten ligger fiskebryggene mens det på motsatt side ligger en liten nydelig strand. Innerst i "elveleie" ligger en strandpromenade med mange koselige tavernaer og kafeer. Her kan du faktisk mate endene i vannet mens du selv nyter et god lunsj eller middag.

Bak havnen finner du et gammelt lite bysentrum med ekte gresk atmosfære. I trange små gater ligger det et utall av små butikker med sine ulike spesialiteter. Byen var i sin tid et strategisk gjemmested for opprørere under den kretiske revolusjonen.

Fra byen kan du velge deg foturer langs kysten og blant annet gå til nabolandsbyen Milatos. På veien dit går du langs tre strender som hver især er avskjermet med små klipperygger.

Blant aktiviteter du kan ta del i er dykking. Dykkerklubben averterer med kurs for både erfarne og uerfarne dykkere. Du vil kunne oppleve en rik marin fauna i et krystallklart og azurblått vann.

I løpet av feriedagene i Sissi bør du ta noen utflukter til de nærliggende severdigheter som St.George av Selinaris-klosteret, lære om den tragiske historien i Milatos hulen, besøke den tradisjonsrike byen Vrahassi, nyte det naturskjønne Lassithi platået eller besøke øya Spinalonga.

Vil du ha mer underholdning og hektisk kvelds- og natteliv, er det bare 5 km til Malia


» Bilder fra Sissi

Elounda
Elounda er opprinnelig en fiskerlandsby, men har i løpet av de siste årene blitt et feriereisemål av høy klasse. Byen ligger i en lun og vakker vik bare en mil nord for Agios Nikolaos langs kysten av Mirampelou-bukten.

Elounda består av fire små landsbyer som ligger spredd i åskammen som vender ned mot havet i Mirampelou-bukten. Flere forfattere har brukt maleriske skildringer som beskriver havområdet som en "safir under den azurblå himmel","rosefarget sommerettermiddag" eller "i sølvskimrende månelys". Her gir landskapet inntrykk av du drømmer i våken tilstand.

Bare en kilometer øst for sentrum finner du det historiske området,Olus,hvorav byen har sitt navn. Området har fra minoisk tid vært favorittstedet til flere legendefigurer. Etter et stort jordskred eller jordskjelvet i 780 etter vår tidsregning, sank hele landområdet. De store arkeologiske utgravingene i moderne tid har gjort funn som du blant annet kan se i Louvre og på museet i Agios Nikolaos

I området rundt Elounda er det tilrettelagte turløyper i åsene og en spasertur vil gi deg en flott anledning til å studere landskapet nærmere. Bare fem kilometer videre nordover fra sentrum ligger landsbyen Plaka. Victoria Hislop beskriver denne landsbyen godt i boka "Øya". Fra Plaka er det bare en 10 minutters båttur ut til øya Spinalonga. Øya som i perioden fra 1903 til 1957 var stedet der spedalske fra hele Hellas ble depotert. Men øya har en rik historie med sin festning og forsvarsverk for både venetsianere og tyrkere i perioden mellom det 12. og 18.århundre. Hele øya er i dag renovert og gjort om til et flott museeum. Du kan bli med på arrangerte båtturer hit både fra Elounda og Agios Nikolaos.

I det lille sentrum av Elounda ligger et typisk lite kretisk torg. Her kan du nyte en god kopp gresk kaffe eller hygge deg i varme sommerkvelder med tradisjonell gresk mat etter en aktiv dag på stranden med ulike vannaktiviteter. Det finnes et bra utvalg av strender i og rundt byen. Det "hektiske" kvelds- og nattelivet må du sørover til Agios Nikolaos for å finne.


» Bilder fra Elounda

Paleochora
I den vestre delen av sørkysten på Kreta ligger småbyen Paleochora. Den ligger flott til på ei halvøy i et naturskjønt område.Bakteppet for småbyen er frodige åser som munner opp i et bastant og flott fjellandskap.

Byen er bygget på ruinene av oldtidsbyen Kalamydi.Du kan se fantastiske veggmalerier fra veneziansk og byzantisk tid i de lokal kirkene. I nabolandsbyen, Azogires, ligger et museeum som ivaretar historien for hele dette distriktet av øya.

Paleochora har også tilnavnet "the bride of the Libyan Sea".Halvøya med landsbyen ligger som en pekefinger ut i sjøen og er omkranset av store lekre sandstrender og rullesteinstrender. Begge de bynære strendene har EUs blått farg merking. Ytterst på halvøya ligger båthavnen avskjermet av store moloer med ly for lystbåter og fiskebåter som ligger side om side. I den østre bydelen finner du derimot fergebåtene som går til de nærliggende landsbyene og småøyene utenfor kysten.

Sentrum har en hovedgate med et utall av trange sidegater og korte smug. I høysesongen blir hele sentrum stengt av for biltrafikk etter klokka fem om ettermiddagen. Dette gjør at unge som gamle kan nyte sine spaserturer i kveldingen. Både inne i bygatene og langs sjøsidene i øst og vest finner du tavernaer som serverer god gresk mat, kafeer og musikkbarer.

Paleochora har i mange år vært betraktet som et rolig sted med avslappet livsstil og gresk miljø. Mange kretere bruker selv småbyen som sitt feriested. Byen er velorganisert og har alle typer fasiliteter.

Om du vil ha en aktiv ferie er det masse å finne på i Paleochora. Her tilbyr de blant annet båtturer med mulighet for fisking eller leting etter delfiner. Vindforholdene gjør sjøområdene gode for windsurfing. Eller kanskje du heller vil dra på dykkertur. Området rundt Paleochora er flotte for de som liker fotturer. Fotturen fra Paleochora til Sougia er en del av den europeiske vandreruten, E4.


» Bilder fra Paleochora

Agii Apostoli | Nea Chora | Amourada | Gouves | Kato Stalos | Georgioupolis | Rethymnon | Analipsi | Platanias | Agia Galini | Kolymbari | Platanes | Agios Nikolaos | Balí | Gerani | Chania | Malia | Kato Daratso | Heraklion | Makrigialos | Kalamaki | Scaleta | Kastelli - Kissamos | Sitia | Maleme | Agia Marina | Agia Pelagia | Sfakaki | Plakias | Adele | Stalis | Kalives | Anissaras | Almyrida | Hersonissos | Sissi | Elounda | Paleochora