Billigste pakkereise:
Viser av reiser.
Vis flere og endre >>

Kypros

Topp » Kypros

Kypros
Lengst øst i Middelhavet,på dørstokken til Afrika, Asia og Europa ligger øya Kypros. Den er middelhavets tredje største øy og har en historie som strekker seg ni tusen år tilbake i tid. I følge gresk mytologi steg Afrodite opp av havskummet ved klippen i Paphos som i ettertid regnes for kjærlighetsgudinnens fødested.

I dag kan du besøke kulturminner fra utallige folkeslag som i perioder av historien har slått seg ned på øya. Tyrkere og grekere har hatt store og alvorlige stridigheter om suverenitet over øya. Etter store tap på begge sider, ble til slutt øya delt i to med en grenselinje kontrolert av FN-styrker. I dag har gresk-kypriotere kontroll i sør og tyrkisk-kypriotere i nord. Den sørlige delen er medlem av EU og har myntenheten euro.

På Kypros er været stabilt og sesongen strekker seg fra tidlig vår til sen høst.Det sies at øya har ca 340 soldager i året.

Kypros har to fjellkjeder som deler øya i øst-vestretning. Den største og sørligste er Troodoskjeden med fjelltopper opp til 1900 meter og den minste er Kyrenia kjeden med topper opp til ca 1000 meter o.h. Mellom disse fjellmassivene ligger det en fruktbar lavlandsslette,Messaria. her ligger blant annet hovedstden på øya,Nikosia. Fra fjellandskapet inne på øya strekker landskapet seg ut mot kystlinjen og ender i en malerisk kystlinje med mange store og små nydelige strender som omsluttes av et krystallklart vann.

En ferietur til Kypros vil være et godt valg for alle i familien uansett om du vil utforske natur,historie eller fornøyelseslivet. Her kan du nyte god service, godt klima, et rikt utvalg restauranter med mat fra hele verden.

Visit Cyprus EN)

Kart Kypros

Love Cyprus video – CyprusTourist Board


Larnaca
Larnaca er en gresk-kypriotisk by med ca 70.000 innbyggere; sjarmerende og elegant i ett. Her opplever du at den moderne storbyen glir flott sammen med den godt bevarte kulturhistorien. Sagnet forteller at byen ble grunnlagt som bosetting allerede 1200 f.Kr. I følge Bibelen bosatte Lazarus seg her etter at Jesus vekket ham fra de døde. Lazarus-kirken i den gamle bydelen ble reist til minne om ham. En annen storhet fra Larnaca er den stoiske filosofen Zeno.

Strandpromenaden er byens "hovedpulsåre". Den strekker seg fra småbåthavna og sørvestover til det ottomanske fortet fra 1600-tallet. Langs hele promenaden ligger det et utall kafeer, barer og restauranter hvor du kan velge mellom alt fra internasjonale retter til kypriotisk husmannskost. Bak hele strandpromenaden ligger "gamlebyen" hvor den gresk-kypriotiske kulturen sitter godt i "veggene". Her kan du blant annet gjøre en god handel i både butikkene og på et av markedene.

Blant strender har du mye å velge i, det være seg bystranda eller Larnaca Bay som ligger ca åtte kilometer ut fra bysentrum. På alle strendene kan du være med på mange ulike vannaktiviteter.

Øsker du deg strandfrie dager i blant er det lurt å leie seg en bil eller bli med på offentlige turbusser. Både saltsjøen utenfor byen, som er tilholdssted for trekkfugler, og de nærliggende byene, som har rikt med kulturminner,er fine turer for hele familien. Dessuten er en tur til Troodosfjellene et godt alternativ om du vil se noen av kontrastene som naturen har å by på. Larnaca har flere meget gode museeum. Dessuten vil nok en tur til palentologisk museeum være verd turen.Her kan barn i alle aldre glede seg over blant annet avdelingen med dinosaurer.

Larnaca er virkelig ditt reisemål om du er ute etter å kombinere kultur, historie, storbyferie og strandliv i ferien din.


» Bilder fra Larnaca

Ayia Napa
Helt i øst på den sørlige delen av Kypros ligger Ayia Napa. Denne feriedestinasjonen er kanskje kjent for de fleste som et gigantisk fornøyelsessted. Men, Ayia Napa er så mye mer enn det.

Selve småbyen er bygget opp rundt klosteret fra 1500-tallet som ble tilegnet jomfru Maria. Dette klosteret finner du midt i byen og hvert år i september holder de en stor kulturfestivaler her.

Drar du fire kilometer østover fra småbyen finner du blant annet lekre sjøgrotter. Beste måt å komme hit på, er å bli med en av båtturene fra byen. Det arrangeres også dykkerturer hit. Mellom Ayia Napa og Fig Tree Bay / Protarasligger Cavo Greco. Det er en liten fjelltopp som lett bestiger via de fine turløypene som går opp til toppen.

Ayia Napa har fantastiske strender som strekker seg ut i et turkisblått hav. ved foten av Cavo Greco er vannet så klart at det har en sikt ned til 15 meters dyp. Alle strendene langs denne kystlinjen har EU`s blått flagg merke.

Fornøyelseslivet i Ayia Napa er stort. Her kan du være med alle typer vannaktiviteter, spille golf, besøke den kjempestore vannparken og være med på båtturer.

I sentrum er det mange butikker med et variert tilbud. Om du vil ta deg en tur til noen av de nærliggende byene, så er det greit å leie moped eller bil. Bare vær obs på at det er venstretrafikk. Det finnes også et godt fungerende bussnett.


» Bilder fra Ayia Napa

Fig Tree Bay / Protaras
Hele østkysten av Kypros er en nesten sammenhengende sandstrand med ulike feriedestinasjoner. Småbyen Protaras ligger ved Fig Tree Bay og er et velkjent og familievennlig feriemål. Området er utmerket for turer til fots og på sykkel. Myndighetene har lagt tilrette med flotte tur- og sykkelstier langs kysten. De fleste hotellene og turistkontorene har sykkelutleie.

Kvaliteten på strendene her gjør at barn trives veldig godt. Dessuten kan du være med på vannaktiviteter av alle slag. Har du lyst på et avbrekk fra strandlivet en dag vil dere sikkert like en tur til akvariet ved Protaras. I landsbyen Achna,som ligger tjue minutter inn i landet fra Fig Tree Bay,kan dere besøke en dyrepark.

I sentrum av Protaras finner du en trivelig gågate som omkranses av butikker, restauranter og barer.

Kapellene Agria Seranada og Agios Elias er populære utfluktsmål langs kysten. Herfra har du en vakker utsikt over den østre delen av Kypros. En utflukt til Paralimni,regionshovedstad, kan trygt anbefales.


» Bilder fra Fig Tree Bay / Protaras

Limassol
Limassol bærer sitt klengenavn "lille Paris" med rette. Her finner du et pulserende byliv, rikelig med fornøyelser og aktiviteter og et godt bevart historisk sentrum. Limassol er den nest største byen på Kypros med ca 135.000 innbyggere. Her ligger øyas viktigste havn og byen er senter for øyas vinindustri, handel og turisme.

I handlegatene finner du alt fra ultramoderne design-butikker til de lokale håndverkstradisjoner. Sko og klær kan du fremdeles få bestilt og laget på mål hos gode skomakere og skreddere.

Limassol har et mangfold av historiske steder. Byen ligger mellom to store arkeologiske utgravingsplasser. Begge er antikke kongedømmer. Amathus finner du i øst og Curium i vest. Curium er kjent for sitt godt restaurerte amfi-teater hvor det i sommersesongen både blir holdt konserter og teaterforestillinger. Like ved Curium ligger Kolossi-borgen som var tilholdssted for tempelridderen. Limassol slott,som ligger i gamlebyen, er i dag et godt middelalder-museeum. Her holdt blant annet Rikard Løvehjerte til under korstogene på 1100-tallet. Byen har også et arkeologisk museeum samt museeum for folkemuseum og kunstmuseeum.

Ca fem kilometer øst for bysentrum ligger de fleste hotellanleggene med nærliggende små og store strender med noe ulik kvalitet. Tar du spaserturen enda litt lenger øst finner du en strekning på 1.5 mil med supre strender. Dessuten kan du bli med turistbåter fra havna i sentrum ut til fine badeplasser.

Fra Limassol er det enkelt å komme seg rundt til de stedene du har lyst til å utforske mer,det være seg kontrastfylt natur, historiske steder eller ekte kypriotisk folkeliv.


» Bilder fra Limassol

Paphos
I den sørvestre delen av Kyprosfinner du Paphos fylke og småby ved samme navn. Paphos er et glitrende utgangspunkt for de som vil bruke feriedagene på flotte fotturer i Troodos-fjellene og for å utforske den allsidige naturen på Akamas-halvøya. Selve Paphos by er en "perle" når det gjelder kulturminner. Byen står på UNESCOs verdensarv-liste.

Paphos by består av en øvre og en nedre del. Helt i vestre del av strandpromenaden ligger Paphos-borgen.Opprinnelig ble det bygget to borger her i byzantisk tid som utgjorde festningsverket for havnen og byen. Rett på innsiden av molo-området ligger den arkeologiske parken. Her kan du blant annet besøke Dionysos hus og beundre de flotte og verdensberømte mosaikk-bildene.

Langs hele strandpromenaden ligger det trivelige restauranter og tavernaer hvor du kan nyte både internasjonal og lokal kokkekunst i solnedgangen.

En del av Akamas-halvøya er i dag naturreservat og byr på alt fra villmark med dype kløfter til vidunderlige små strand-bukter. Hele våren er halvøya et fargespektret blomsterhav. Området er av stor botanisk verdi fordi det finnes over hundre plantesorter som bare vokser her. Det er tilrettelagte vandreruter for både sykkel- og fotturister. Du bør unne deg turen til Afrodites og Adonis Bad som er små naturperler i reservatet. For golfelskere er et besøk på Afrodite Hills Golf et "must". Den strekker seg utover to platåer omkranset av Johannesbrødtrær med en storslått utsikt.

Strendene i områder varierer mellom å være av små rullestein til langstrakte sandstrender. Noen av strendene langs kystlinjen på halvøya kommer du lettest til med båt. Du kan bli med en av turbåtene ut fra havnen i Paphos. Ett av turalternativene går blant annet til Lara Bay. Lara Bay er den stranden hvor havskilpaddene i august og september måned går i land og legger egg til klekking i sanden.


» Bilder fra Paphos

Larnaca | Ayia Napa | Fig Tree Bay / Protaras | Limassol | Paphos