Billigste pakkereise:
Viser av reiser.
Vis flere og endre >>

Madeira

Topp » Portugal » Madeira

Madeira
Madeira har også tilnavn som "den grønne øya" og "blomsterøya". Begge begrepene beskriver øya med rette. Her er det et gedigent fargespekter i blomsterprakten og på deler av øya finner du "urskog" av laurbærtrær. På grunn av urbanisering og avskoging er omfanget av denne "urskogen" redusert men gjenværende områder er i dag på Unescos verdensarvprogram.

Klimaet på Madeira er subtropisk og har fått betegnelsen "evig vår". Øya er delt i øst-vest retning med en fjellkjede. Dette gjør at klimaet er forskjellig fra nord og sør på øya. Passatvinden fra nordøst tvinges opp i høyere og kaldere lag som igjen gjør at det dannes tåke og nedbør. Sørsiden ligger derimot beskyttet for både vind og nedbør.

Rent historisk kan ikke Madeira skilte med noen urbefolkning. Den første sikre kilden på øyas beliggenhet er funnet på et kart fra Genova i 1351. Det var altså sjøfarere som mer eller mindre tilfeldig kom over øya. Madeira ble en provins under Portugal i 1425.

Fra å ha en vellykket sukkerrørproduksjon og fruktbart jordbrukslandskap ble det på 1600-tallet gjort store forandringer fordi konkurransen ble for stor fra land som Brasil og vestindiske stater. Da spanjolene erobret øya dro de med seg evnen til vindyrking. Gjennom et par hundre år ble det både opp- og nedgangstider for innbyggerer på Madeira grunnet endringer på handelsveiene i verden.

Under Napoleonskrigene forsvarte britene Portugal og hadde flere tusen soldater stasjonert på øya fra 1807-1814. det var fra og med dette århundret at velstående engelskmenn ville besøke øya og la dermed grunnlaget for turismen. Da Portugal ble republikk i 1910 ble Madeira en naturlig del av den. Fra og med 1976, etter at Salazar-regimet i Potugal ble styrtet, har Madeira og de andre øyene i øygruppen tilhørt Portugal men hatt indre politisk sjølstyre med egen regjering og parlament.

I og med at kystlinjen er bratt med klippelandskap og uten naturlige strender, er ikke dette noen typisk "badeferie"-destinasjon. Hotellene har selvfølgelig store og nydelige bassenganlegg. Øya har flere havner for lasteskip- og cruisebåttrafikk. Veinettet er godt utbygd med motorveier og tunnelsystem som forbinder nord og sør på øya. I og med det bratte kystlandskapet er øya kjent for sine taubaner. Dessuten vil du sikkert like en tur med "tresledene" må Monte i Funchal.

En annen ting du bare må mens du er på på Madeira er en fottur på en av de mange turløypene som er laget. Madeira er også populært blant golfere og her finnes to fine golfbaner.

Kart Madeira

Funchal
Helt sør på Madeira ligger hovedstaden,Funchal. Byen ligger i en bukt og brer seg oppover i terrenget som et naturlig amfiteater med havnen og havet som scene. Navnet stammer fra planten fennikel som det var overflod av her da de første bosetterene ankom øya.

Havneområdet har en lang promenade som ligger i ly av to moloer. På innsiden av havnepromenaden ligger sentrum med et mangfold av butikker. Øst for sentrum ligger selve gamlebyen,Zona Velha. I en av de historiske bygningene her ligger et ferskvare marked som er vel verd et besøk. Her selges alle typer eksotiske frukter og grønnsaker fra boder i to etasjer rundt en malerisk patio. I underetasjen selges det fersk fisk og annen sjømat.

En av de mest besøkte historiske bygningene i Funchal er katedralen. Den ble bygget i tidsrommet mellom 1493 og 1517. Den gamle jesuittkirken,Colegio Church, må også sees. Den er i dag en del av Madeira universitet og er spesielt kjent for sin arkitektur og storslåtte utsmykning.

Litt utenfor Funchal ligger Lidobadet, som består av store havbasseng. Dette området er bygget opp fordi øya har så få "naturlige" strender.

Det er bygget opp to taubaner i byen.Disse tar deg opp til startområdet for sledeturene (Monte) på brosteinsunderlag ned mot byen igjen. Når du først er her oppe så benytt anledningen til å besøke den botaniske haven hvor du i tillegg til planter kan studere både fugler og dyr.

Funchal har selvfølgelig et utvalg av gode spisesteder. Du får bestilt god internasjonal mat samt super lokal sjømat


» Bilder fra Funchal

Serra de Agua
Om øya Madeira har ett sentrumspunkt, må det være småbyen Serra de Agua.Den ligger inne i fjellheimen og er knyttet til det store veinettet på øya. Turen fra flyplassen tar ca 40 minutter.

I Serra de Agua befinner du deg i en storslått natur med en frodig fauna.Byen er kjent for å være utgangspunktet for mange fotturister som vil prøve noen av de utallige tilrettelagte fotturene av ulik vanskegrad som finnes i dette området.Området er også kjent for sine mange raviner.

Rent historisk er bynavnet knyttet til vannmøllene som ble brukt ved sagbrukene.


» Bilder og kart fra Serra de Agua

Machico
Det var i Machico de første oppdagerne av øya gikk i land i 1419 og regnes som den eldste byen på øya. Machico ble øyas første hovedstad og var det i årene fra 1440 til 1496. Byen ligger i en naturlig bukt ved uløpet av elva med samme navn som byen. I dag er byen øyas tredje største i antall innbyggere.

Machico er en historisk by. Kirken ble bygget på 1400-tallet og i den står en statue av Jomfru Maria som var en gave fra kong Manuel den første. I bysentrum kan du også finne rester av to fort som ble bygget for å beskytte byen og innbyggere mot sjørøvere. Det ene er i dag turistkontor og kulturminne mens det andre er i privat eie etter å ha vært kolerasykehus i mange år.

Øst for byen ligger fjelltoppen Pico do Facho,Fakkeltoppen. I historisk tid ble det tent varselbål på denne toppen ved piratangrep. Hvert år, siste søndag i august, blir det feiret "Det hellige sakramentes fest" med opptog og bålbrenning fra denne varden.

Det moderne Machico er en populær turistdestinasjon og travel fiskehavn. Her finner du fine rullestein- og sandstrender som egner seg godt for både soling og bading.

Ved et besøk til Sao Roque kapellet kan du beskue de berømte maleriene på keramiske fliser fra 1600-tallet. Utenfor byen mot øst ligger Canical med sitt hvalfangstmuseum. Hvalfangstindustrien opphørte i 1981 og samtidig ble havområdene langs denne kyststripen gjort om til marin nasjonalpark. Området er et yndet sted for dykkere. Machico er helt klart et roligere feriealternativ enn Funchal . Dette området er et utmerket utgangspunkt for levada-vandring i en praktfull natur. Her er turløypene lagt i gamle vanningsrenner.


» Bilder fra Machico

Canico do Baixo
Canico do Baixo ligger ved foten av en "klippevegg" og er en nedre del av landsbyen Canico. Her har de bygget opp et pent og vennlig hotellområde med en vidvinklet havutsikt. Her kan du virkelig finne tilbake til roen etter en hektisk arbeidsperiode eller hente energi i form av ulike aktiviteter.

Aktivitetstilbudet er stort for alle som liker vannaktiviteter. Denne delen av øyas atlanterhavskyst er glitrende for dykking og havområdene langs kysten er erklært nasjonalpark.

På fjellplatået over feriedestinasjonen ligger selve landsbyen Canico med en overveldende utsikt over Atlanterhavet. Landsbyen har beholdt en tradisjonsrik atmosfære som virkelig kan føles på det brosteinslagte torget rundt kirken fra det 18. århundret. Byen har enkelte restauranter, kafeer, barer og butikker.

Hele dette området har en fantastisk natur med et utall av tilrettelagte turløyper. Er du golfer har du Palheiro Golf ca tjue minutter unna.


» Bilder fra Canico do Baixo

Ponta do Sol
Byen Ponta do Sol ligger på vestkysten og er senter for kommuneadministrasjonen. Den ligger i kommunen med samme navn,Ponta do Sol.

Kommunen er kjent for fruktbart jordbruksområde og var en av de viktigste økonomiske områdene i "sukkerhandelens" tid. I dag finner du noen av øyas største banaplantasjer her.

Byen ligger på en odde ut i havet og har hatt bosetting fra 1425. I denne byen finner du blant annet Nossa Senhora de Luz, en kirke bygget i barokkstil.Den er viden kjent for sine takmalerier med bibelske motiver.


» Bilder fra Ponta do Sol

Ribiera Brava
Noen kilometer vestover for Funchal ligger den lille byen Ribiera Brava. Navnet har den fått etter elven (Vill Elv) som munner ut i havet her. Når det regner tungt i fjellet fosser vannet ned gjennom dalen i kunstig oppbygget elveleie. Sidene på dette elveleiet er opp til ti meter høye enkelte steder.

Nede i byen langs vannkanten er det anlagt en liten sandstrand hvor det er trygt å svømme. Langs hele strandkanten ligger det en veldig koselig strandpromenade med kafeer,restauranter og butikker. Vandrer du mot den østlige delen av sentrum kan du klatre opp en spiraltrapp og nyte utsikten fra en flott utkikkspost. Om du ikke går opp trappen, kan du spasere videre gjennom steintunnelen til fiskehavna.

Inne i byen ligger Madeiras etnografiske museum. Det ble åpnet i 1996 og vil vise deg utviklingen av de tradisjonelle næringsveiene.


» Bilder og kart fra Ribiera Brava

Calheta
Calheta er en malersik liten by. Her ligger det to små nydelige sandstrender godt beskyttet av en molo. Småbyen er omkranset av klippevegger med frodig vegetasjon. Bebyggelsen "klorer" seg fast på smale terrasser nedover stupbratte fjellsider. Havet utenfor er kjent for de mange ulike artene av fisk.

Både byen og kommunen heter Calheta. Byen ble grunnlagt i 1430 og var en av de første stedene som sjøfarere okkuperte. I byen og omegn vil du kunne se og besøke flere historiske kirker.

På en klippe ut mot havet finner du Centro das Artes Casa das Mudas, det nye kustsenteret hvor det holdes kunstutstillinger og konserter året rundt. En annen severdighet du kan besøke og få omvisning på er på den gamle sukkerrørfabrikken som ble grunnlagt i 1901. Den er viden kjent for sin produksjon av sukkerrørs- honning og rom.

Området er også mye brukt av paraglidere.


» Bilder fra Calheta

Funchal | Serra de Agua | Machico | Canico do Baixo | Ponta do Sol | Ribiera Brava | Calheta