Billigste pakkereise:
Viser av reiser.
Vis flere og endre >>

Bodrum

Topp » Tyrkia » Bodrum

Bodrum
Hele den tyrkiske kystlinjen langs Egeerhavet er et frodig jordbruksområde hvor det dyrkes alt fra grønnsaker vi kjenner til eksotiske frukter. Asurblått hav skylles dovent inn over nydelige strender. Innenfor jordbrukslandskapet reiser det seg et høydedrag ikledd de maleriske pinjetrærne.

Provinsen Bodrum ligger i den sørlige delen av denne kyststrekningen. Den ble kalt Halicarnassus av Caria i historisk tid og har et utall av historiske steder, deriblant ett av verdens sju underverk, Mausolus Mausoleum,pluss sju av kirkene og slottene tilhørenede ridderene av St John ordenen. Bodrum har et historisk sus over seg. Her har ulike befolkningssivilisasjoner hatt tilhold gjennom tusener av år.

Halvøya har i dag et stort antall "småbyer" som ligger tett langs kysten. Du kommer deg lett fra sted til sted med det gode rutenettet av "dolmuser". Det er et offentlig rutenett av minibusser som trafikkerer hele området. Dessuten er kommunikasjonen med båt- og fergetrafikk ut til en av de mange småøyene i området god. Blant annet kan du bli med på en båttur over til den greske øya Kos som ligger nært opp til Bodrumhalvøya

Bodrum er ei fasinerende og krontrastfull halvøy. Her veksler det mellom historiske byer og plasser,kunstneriske kvarter og dagens moderne "jetset"-liv. I dagens reiseguider beskrives denne halvøya som Tyrkias Riviera.


Turgutreis
Byen er oppkalt etter den berømte admiralen Turgut Reis som ble født i det sekstene århundret. Han kom fra alminnelige kår og endte opp som admiral for den ottomanske marinen. Han var med på å besire Korsika og retunerte til Istanbul med mange hundre fanger. Han ble drept under et slag om Malta. I dag finner du en statue av admiralen i Turgutreis.

Byen ligger helt vest på halvøya og har Egeerhavet rett ut. Windsurferne storkoser seg på denne kyststrekningen. Rett utenfor kysten finner du et mylder av små øyer. Noen av dem blir brukt som beitelandskap for husdyr mens andre blir brukt til jordbruksformål.

Naturen i området er majestetisk. I det vulkanske landskapet er det laget flere turløyper for deg som vil ta joggeskoene eller fjellstøvlene fatt.

Turgutreis er et utgangspunkt for flere bussturer som går på kryss og tvers i Tyrkia .


» Bilder og kart fra Turgutreis

Altinkum
Reiser du nordvestover etter å ha landet på flyplassen i Bodrum kommer du til naboprovinsen, Aydin. Her ligger småbyene Altinkum og Didim. Fra å være to separate steder har de pr i dag vokst seg sammen under de siste års utbygninger.

Altinkum-området er i likhet med sydpissen av Gran Canaria anbefalt av WHO som et av verdens meste mikroklima. Denne kyststrekningen har noe mindre luftfuktighet enn lenger sør og øst i Tyrkia.

Altinkum betyr gyllen sand. Det beskriver virkelig området med alle sine supre strender. I tillegg er strendene langrunne og dette gjør dem barnevennlige. Du kan også delta på mange av strandas vannaktiviteter. Langs strandpromenade ligger det mange butikker, barer og restauranter.

Fra Altinkum har du gode muligheter til å dra på utflukter til noen av de historiske stedene i nærheten enten med leiebil eller de lokale dolmusene.


» Bilder og kart fra Altinkum

Gümbet
Bare to kilometer fra Bodrum sentrum ligger den lille landsbyen Gümet. Småbyen har egen bystatus men er omkranset av Bodrum by .

Gümet er stedet for deg som vil ha en aktiv ferie med full fart både dag og natt. På dagtid kan du ta del i et mangfold av vannaktiviteter. På kvelds-og nattetid er det et stort utvalg av barer og andre underholdningssteder du kan boltre seg i. Byen har et stort utvalg av gode spisesteder med mat fra alle verdensdeler.

I Gümet finner du store og fine hotellanlegg. Familier velger ofte de anleggene som ligger nærmest stranden. Opp fra stranden ligger gatene med et sprudlende uteliv på kveldstid.

Fra sjøsiden av landsbyen kan du vandre langs strandpromenaden over til den fredfulle landsbyen Bizet . Dette er en "himmelsk" tur i solnedgangen.


» Bilder og kart fra Gümbet

Yahsi beach
Er en to kilometer lang og langgrunn sandstrand. Her er det virkelig et eldorado for småbarnsfamilier.

Langs hele stranden ligger det hotellanlegg på innsiden av en strandpromenade. Du finner små "turistbutikker", kafeer, barer og restauranter som er knyttet opp til disse anleggene.

Selve stranden ligger på kyststrekningen vestover fra Bizet . Det er ikke lenger enn ca 30 minutter inn til Bodrum by .


» Bilder og kart fra Yahsi beach

Didim
Lengst vest i det tyrkiske riviera-distriktet ligger Didim. Distriktet har i likhet med Gran Canaria blitt kåret til et av verdens beste mikroklima av WHO. Det vil si at det er godt egnet for de som sliter med kroniske sykdommer som astma, revmatisme, psoreasis og liknende.

Småbyene Didim og Altinkum har gjennom de siste årene vært gjenstand for stor utbygging og er pr i dag en by. Dessuten forelegger det videre planer for ytterligere utbygging av en 18-hulls golfbane og en stor seilbåthavn i området.

Kyststrekningen er kjent for sine herle, gylne og langgrunne strender.

Fra Didim har du gode muligheter til å dra på utflukter til noen av de historiske stedene i nærheten enten med leiebil eller de lokale dolmusene.


» Bilder og kart fra Didim

Torba
Er en moderne landsby som ligger rett nord for Bodrum by og er virkelig en perle blant alle resortene. Fra strandkanten kan du vandre innover langs åsryggene og puste inn en eim av krydderduft fra viltvoksende krydderplanter.

Selve landsbyen er bygget på historisk grunn. Her finner du boplasser og gravkammer etter Lelegianere fra mer enn 2500 år siden. På østsiden av landsbyen finner du ruinene etter en byzantisk borg.

Torba har en stor fergehavn hvor du blant annet kan komme deg nordvestover til Didyma. Her kan du også velge i et utvalg båtturer som daglig tar turer ut til en av de mange øyene i Egeerhavet utenfor kysten.


» Bilder og kart fra Torba

Bizet
Dette er stedet for deg som vil lade batteriene etter et hektisk arbeidsliv eller bare vil nyte late dager.

Bizet sine halvmåneformede strandsone er omkranset av restauranter, butikker og kafeer som skjermer fra landsbyens lille trafikkstøy. Promenaden langs de små strendene synes mange er en "himmelsk" opplevelse.

I historisk tid ble Bizet kalt Agacil. Mosaikkarbeidet på det gamle kapellet(5-600 e.Kr.) og den gamle vannsisternen er det som er minner om fordums tid.

Bizet ligger kun 6 kilometer fra Bodrum by


» Bilder og kart fra Bizet

Bodrum by
I likhet med provinsen heter provinshovedstaden også Bodrum. Den er kommunesenter for hele distriktet og har et innbyggertall på ca 30.000 mennesker. Hovednæringsveiene i dag er fiske, båtbygging, jordbruk, håndverk og den stadig økende turistindustrien.

Byen er en sammensatt by av det gamle og det nye. Bare en kort tur opp fra havna finner du mausoleet med Myndos-porten. Denne gamle byporten ble bygget under regjeringstida til kong Mausolus og var åstedet for de blodigste kampene under beleiringen av Alexander den store. På åssiden bak byen knauser Bodrum festning som i dag er et historisk museeum. Her finner du også museet for undervanssarkeologi som ble kåret til årets europeiske museeum i 1995.Det gamle amfiteateret som ble bygget av kong Mausolos, er i dag restaurert og utbedret. Hele sommersesongen blir det blant annet holdt konserter her. Grip sjansen om du får den! Det vil bli en minnerik opplevelse med en unik utsikt over byen.

Veien fra borgen ned til byen går gjennom trange og smale handlegater. Her selges det meste og alt kan prutes på. Tyrkiske håndverkstradisjoner vises fram i et mylder av tepper og tekstiler,smykker av sølv og gull,ornamenterte kobber- og tinngjenstander. Er du glad i å handle må du unne deg noen timer i dette eldoradoet. Det lokale bymarkedet er også en liten perle for shoppere.

I kontrast til det historiske og kulturelle vil du i Bodrum by finne et urbant uteliv det virkelig svinger av. Den østre delen av byen innehar et mangfold av barer og underholdningsteder som holder åpent til sola gryr.

Uansett hvor lang tid du har til ferie i Bodrum vil du aldri kjede deg. Til det er tilbudet av aktiviteter for stort. Du kan bli med på windsurfing, dykking, båttur i Egeerhavet, seiltur med de tradisjonelle tyrkiske trebåtene eller bilturer/dolmusturer til historiske steder. Like ved buss terminalen i byen finner du et Hamam, det vil si tyrkisk bad. Her kan du la kroppen føle velvære etter en lang dag med hektisk aktivitet.


» Bilder og kart fra Bodrum by

Turgutreis | Altinkum | Gümbet | Yahsi beach | Didim | Torba | Bizet | Bodrum by