Samos

Samos er fødested for den store filosofen Pythagoras, og er Hellas´ mest fruktbare øy. Samos har perfekt jordsmonn for produksjon av både oliven og vin, og langs kysten ligger fantastiske strender, små klippelandskap og badebukter i maleriske omgivelser.

Den greske øya Samos ligger i det sørøstlige Egeerhvaet, kun halvannen kilometer fra det Tyrkiske fastlandet. Øya har en lang historie, tidvis preget av både krig og okkupasjon, blant annet av persere og Det osmanske rike. Øyas historie går helt tilbake til antikkens Hellas da det var et sentrum for ionisk kultur, allerede da kjent for sin gode vin. Samos sies å være fødested for Zevs hustru, gudinnen Hera. Samos ble forent med Hellas i 1912.

I dag er Samos en populær ferieøy, hvor man kan du oppleve alt fra sol- og badeliv kombinert med et rikt kulturliv og en innholdsrik historie. Det er enkelt å ta seg rundt på Samos. Mellom de store byene er det gode bussforbindelser og du har selvfølgelig muligheten til å leie bil, sykkel eller moped. En båttur over til Tyrkia er det også mange som velger å gjøre under oppholdet. Oldtidsbyen Izmir er en av Tyrkias mest berømte byer og er verdt et besøk hvis man er på Samos.

Samos er den mest fruktbare øya i Hellas, ikke fordi det er mye nedbør, men takket være et rikt jordsmonn og mange sypresstrær, som er med på å holde jorda fuktig. Store jordbruksområder veksler landskapet med pinjeskog, olivenlunder og vindruebusker. Langs kysten ligger det fine strender, små klippelandskap og badebukter i maleriske omgivelser. De fleste strendene på Samos er kombinert sand/sten.

Alle småbyene på Samos har preg av den gode greske atmosfæren. Her finner du gamle bydeler som er vakkert bevart med brosteinlagte gater og hvitkalkede hus med smijernsbalkonger. Samos by er den største av småbyene og innbyr til handel og koselig stunder med god mat og drikke i en av de mange restaurantene. Pythagorion er pakketurenes hovedby og ligger på sørkysten av øya. Her er det er det full fest i høysesongen. Den gamle fiskerlandsbyen Kokkari er Samos´ mest billdeskjønne, og tross populariteten har byen klart å bevare sin genuine sjarm.

Samos har en egen flyplass og i sommersesongen er det direktefly fra Norge. Det er i tillegg daglige avganger til Athen, alternativt kan man ta seg over til Samos fra Tyrkias fastland via flyplassen i Izmir.

Hvem passer dette reisemålet for?

Samos passer for kjærestepar, familier og venner på tur. Øya har en god miks av rolige feriesteder og hektisk uteliv i byene. Ettersom mange av strendene består av rullestein, og kan være brådype er dette ikke optimalt for reisende med barn, da kan det være lurt å velge et hotell med barnevennlig bassengområde.

Når er det best å reise hit?

Den beste tiden å reise til Samos på er fra mai til september,  med behagelige temperaturer på 25°c - 30°C i luften. Det er også fin temperatur utover i oktober men sjøen kan etterhvert bli litt rufsete.

Søk, sammenlign, spar! restplass.no er en av Norges ledende søkemotorer for billige reiser, både med kort tid til avreise og lengre frem i tid. Her får du de beste tilbudene fra en mengde charterselskaper, flyselskaper, hoteller og leiebilfirmaer.

Kart

Vær og klima

Gjennomsnittlig temperatur for Samos
kalender DagDag NattNatt BadBad
januar 14°C 7°C 17°C
februar 14°C 7°C 16°C
mars 16°C 8°C 16°C
april 20°C 11°C 17°C
mai 24°C 15°C 20°C
juni 29°C 19°C 23°C
juli 32°C 22°C 25°C
august 32°C 22°C 26°C
september 28°C 19°C 24°C
oktober 23°C 15°C 23°C
november 19°C 12°C 20°C
desember 16°C 9°C 18°C
Prognose for Samos