Utsikt over Manhattan med Chrysler-bygningen i front og Central Park bak til venstre

Utsikt over Manhattan med Chrysler-bygningen i front og Central Park bak til venstre

New York

The Big Apple, og byen som aldri sover er synonymt med New York. Man kan trygt si at denne metropolen er et av verdens mest spennende byer og utgjør et kulturelt og finansielt sentrum I USA. Byen har nærmere 8,5 millioner innbyggere og består av fem bydeler:

Bronx:

Bronx ligger nord for Manhattan og Central Park. Området er oppkalt etter svensken Jonas Bronck som bosatte seg her I 1664. Bydelen har vært preget av mye kriminalitet og fattigdom. Filminteresserte vil sikkert kjenne igjen denne bydelen som bakteppe for mange amerikanske action- og gangsterfilmer. Til tross for dette finnes det mange flotte attraksjoner her. Bronx Zoo er kjent som en av verdens beste dyrehager med et mangfold av dyr fra hele verden. Den botaniske hagen I Bronx er også verdt et besøk med blant annet mange tropiske planter. The River Stadium finnes også her, hvor baseball-laget New York Yankees spiller sine hjemmekamper.

Brooklyn:

Brooklyn utgjør den største bydelen I New York mht folketall og har nærmere 2,5 millioner fastboende. Dette var opprinnelig en egen by grunnlagt av nederlenderne kalt Breuckelen. For besøkende kan det være interessant å besøke bydelene Williamsburg og Greenpoint, som ligger nord langs East River. Disse tidligere arbeiderstrøkene har I den siste tida blitt populært blandt unge kunstnere, bohemer og hipstere. Brooklyn Museum har ca 1,5 millioner kunstverk med en stor samling egyptiske antikviteter, samt afrikansk, japansk kunst, og kunstverk fra stillehavsområdene. Amerikansk kunst fra kolonitiden er også tydelig representert her.

Queens:

Queens i New York er den bydelen med størst mangfold. Det snakkes over 138 forskjellige språk her og 46% av innbyggerne er født utenfor USA. Kollektivt representerer de over 100 ulike nasjoner. Astoria I nordvest har tradisjonelt vært hjem for den største greske befolkningen utenfor Hellas. Jackson Heights, Elmhurst og Corona I sørvest har en stor andel sør-amerikanske og sør-øst asiatiske nabolag. Flushing I nord utgjør et samlingspunkt for kinesiske og koreanske forretninger. Den største andelen indiske sikher utenfor India bor I Richmond Hill I sør. Forest Hills og Kew Gardens I sentrale Queens er hjem for mange jødiske beboere. Bydelen Jamaica huser mange afro-amerikanske og karibiske innbyggere.

Manhattan:

Manhattan er er den mest besøkte bydelen I New York for turister og har også de fleste turistattraksjonene. Om du ser på et kart over Manhattan, vil du legge merke til at det ser ut som et rutenett. Alle gater som går loddrett kalles avenyer og de kryssende gatene kalles for streets. Alle avenyer og gater er nummererte og uten navn. Dermed kan man telle seg frem til nr for å finne ut hvor man skal. Det er utallige severdigheter på Manhattan og man får ikke med seg alt på kort tid. Frihetsgudinnen står som selve symbolet på New York og ble gitt som gave fra Frankrike I 1884 for å hedre alliansen mellom landene under den amerikanske revolusjonen. Statuen er 90 meter høy og står på Liberty Island som lett kan nås via ferjeforbindelser. Metropolitan Museum of Art er et av verdens største og meste kjente museum med en samling kunst som spenner over 5000 år. MoMa har over 2 millioner gjenstander, og ca 100.000 er utstilt til enhver tid. Musicals på Broadway er kjent over hele verden. Her finner man show og musicals med de aller beste danserne og musikerne I verden. Blandt de mest kjente er: The Phantom of the Opera, Les Miserables, Grease og Lion King. Times Square, som ligger et steinkast unna Broadway, viser New York på sitt mest iøyefallende og kommersielle. Enorme billboards, neonlys og tv-skjermer lyser opp området og det er folk I gatene til enhver tid på døgnet. Ground Zero er et minnesmerke for tragedien som inntraff 11.september 2001. Her sto de ikoniske Twin Towers som utgjorde World Trade Center. 2752 mennesker mistet livet, hvorav 343 var brannmenn.

Staten Island:

Staten Island ligger sørvest for de andre bydelen som utgjør New York og den som ligner mest på en forstad. Det er den minst folkerike bydelen med nærmere 469.000 innbyggere. Tidligere var store deler av området anvendt til jordbruk, for det meste melkeproduksjon og fjærkre. Navnet på stedet kommer av Staaten Eylandt etter det nederlandske parlament kjent som Staaten-Generaal. Man kommer seg hit via Brooklyn eller New Jersey. Det går også en gratis ferje til Manhattan som er en populær attraksjon siden man kan se Frihetsgudinnen, Ellis Island og nedre Manhattan fra sjøen.

Søk etter reiser til New York

Vær og klima

Gjennomsnittlig temperatur for New York:

DagDag NattNatt BadBad
Januar 3°C -4°C 6°C
Februar 5°C -3°C 5°C
Mars 10°C 2°C 5°C
April 16°C 7°C 8°C
Mai 22°C 12°C 13°C
Juni 27°C 17°C 19°C
Juli 30°C 20°C 23°C
August 29°C 20°C 24°C
September 25°C 16°C 22°C
Oktober 18°C 10°C 18°C
November 12°C 5°C 13°C
Desember 6°C -1°C 9°C

Prognose for New York:

Kart

New York

Andre reisemål i USA