Bilde av Chios

Chios

Chios er Hellas femte største øy. Det greske ordet for gjestfrihet er “filoxenia”, og på Chios vil du forstå hva dette betyr.

Kan hende blir du en av dem som taper sitt hjerte til Chios. Ikke mange møter denne øya med likegyldighet. Chios griper tak i deg, og gir deg opplevelser og ro i sjelen. Øya er full av kontraster, og historien er rik og dramatisk. Her har det vært mange fremmede før oss. Noen kom med ondt i sinne, og andre tilførte gode ting. I tusener av år har Chios vært en del av ”den store verden”. Øya har vært kalt ”Paradiset i Øst” og ”Duftenes øy”, og begrepene ” Det søte chiotiske liv” og ”Chiotisk latter” vitner om velstand og lykke. I andre tider forstummet latteren, og folket her led stor nød.'

Naturen er like rik som historien. Fra de karrige fjellområdene i nord strekker en åsrygg seg sørover, og deler øya på langs. Vestkysten er uberørt og har mange vakre strender. Her kan du finne en liten bukt helt for deg selv, kanskje en med utsikt til et gammelt vakttårn? På østkysten ligger Chios by, øyas hovedsted, en hektisk handelsby med ca. 30.000 innbyggere. I gågata Aplotarias er det et yrende folkeliv og et godt utvalg av butikker. I havnen ligger flotte kafèer og barer tett i tett. Herfra går fergene til Athen og til andre øyer. Innenfor de venezianske festningsmurene finner du gamlebyen.'

På østkysten ligger også de små turiststedene. Her finner du ingen overfylte strender og store hoteller, men steder med atmosfære og trygghet. Å være en av de få turistene på Chios betyr at du lever sammen med chiotene , og deler deres sommerliv. Nyt vennligheten og gjestfriheten de viser deg i de 64 landsbyene på øya. Du er velkommen.

Kulturlandskapet i sør viser deg en annen side av øya. Her ligger noen av de best bevarte middelalderlandsbyene i Hellas. Her vokser også Mastiki-treet, en gave til Chios fra naturen. Her, og bare her, gir dette treet avling i form av kvae. I tre tusen år har chiotene dyrket mastiki, og like lenge har dette lille treet hatt stor betydning for øyas økonomi og historie. I Kambos, den mest fruktbare sletten på øya, kan du vandre blandt store herskapelige eiendommer fra 13-1400 tallet. Disse ble bygget av genoveserne, som hadde makten her i flere hundre år.

Chios har blitt preget av alle herrer som har regjert her, men folk herfra har også selv hentet impulser fra resten av verden. Chios er den store sjøfartsøya i Hellas. Herfra har skip seilt ut i uminnelige tider, og selve Christopher Columbus hentet mannskap til ferdene sine her.

Chios er uberørt og vakker, spennende og enestående. Velkommen. ( Kilde: hellaswings.no )

Søk etter reiser til Chios

Vær og klima

Prognose for Chios:

Kart

Chios

Reisemål i Chios

Andre reisemål