Sri Lanka

En reise til Sri Lanka byr på frodig regnskog ispedd vakre templer, te-plantasjer, pittoreske landsbyer og et rikt dyreliv, og ikke minst de milelange, gylne sandstrendene. Ikke rart Sri Lanka i 2013 ble kåret til verdens beste reisemål av Lonely Planet.

Sri Lanka (kjent som Ceylon fram til 1972) er øystat i Indiahavet, sørøst for India. Sri Lankas areal er så vidt større en Svalbard, og det bor over 22 millioner mennesker i landet, som er relativt sammensatt land rent folkemessig. De to største folkegruppene er Singalesere (75%) og Tamiler (18%).  I flere tiår, frem til endelig våpenhvile i 2009, har det vært store uroligheter mellom Tamilene og den Singalesiskdominerte regjeringen. I dag er Sri Lanka et fredelig land som på kort tid har blitt et svært populært turistmål, mye på grunn av et urørt og rikt dyreliv, fantastiske strender og ikke minst en lokalbefolkning som ikke vet hva godt de kan gjøre for en. Sri Lanka har tidligere vært både portugisisk, nederlandsk og britisk koloni, noe som har satt store preg på blant annet arkitektur og kultur. Den sorte Ceylon-teen var svært interessant for britene og ble raskt en stor eksportvare. I dag er den en klassisk frokost-te over hele Storbritannia.

Det srilankiske kjøkken har naturligvis mange impulser fra nabolandet India, og vanlige ingredienser er ulike typer curry, hvitløk, mye chili, ris og ulike typer kjøtt. Det vegetariske kjøkken er også viet stor plass i srilankisk mat. Man spiser svært billig i Sri Lanka, og rettene er store og mettende. En rett man ikke kan reise til Sri Lanka uten å prøve, er den berømte fiske-curryen, ambul thiyal.

Selv om en reise til Sri Lanka byr på mer enn bare slaraffenliv under palmene, reiser naturligvis hovedvekten av turistene hit for å nyte sand mellom tærne på de flotte strendene. De beste og mest kjente badebyene ligger i kjøreavstand fra hovedstaden Colombo, på vest- og sørvestkysten. Noen av de mest populære feriebyene er Negombo, Bentota, Galle, Unawatuna og Hikkaduwa. Man bør dog ikke gå glipp av de mange fantastiske reisemålene i innlandet, og besøk i te-plantasjer, elefantreservater, gamle fort og sjarmerende landsbyer hører med. Man kan reise rundt på egenhånd, men de fleste bestiller en organisert rundreise. En rundreise rundt øya med fokus på de viktigste severdighetene og 1-2 overnattinger per sted varer omkring 1 uke. Etter rundreisen velger mange å ta inn på et strandhotell og nyte resten av ferien under svaiende palmer.

Valutaen heter Srilankisk rupi (LKR). Her rekker pengene langt, selv om landet de seneste årene har blitt litt dyrere i takt med at populariteten har økt. Man spiser fortsatt godt på lokale restauranter for noen tiere, men på større internasjonale hoteller er mat/drikke dyrere enn i turistgatene omkring. Lokalbuss og tuk-tuk er billig.

Til Sri Lanka kommer man ved å fly til Bandaranaike Internasjonale Lufthavn, utenfor hovedstaden Colombo. Flere flyselskaper har forbindelse fra Norge med kun ett flybytte underveis.

Hvem passer dette reisemålet for?

Sri Lanka er reisemålet for alle som søker bortenfor de store charter-destinasjonene og som er glad i å kombinere late dager på stranden med spennende utflukter til historiske og naturskjønne severdigheter. Sri Lanka har et rikt dyre- og planteliv og store deler av landets regnskog er vernet av UNESCO. Barnefamilier som tidligere har reist i Asia vil trives på Sri Lanka, men hvis man er på aller første ferie utenfor Europa med små barn kan andre reisemål passe bedre, som f.eks. Mauritius eller Thailand.

Når er det best å reise hit?

Sri Lanka ligger nesten direkte på Ekvator og har et tropisk klima med små månedlige variasjoner i temperatur, og en årlig gjennomsnittstemperatur på omtrent 30°C. Vanntemperaturen ligger på deilige 27-30°C. Sørvest-monsunen treffer mellom mai og november og da kan det være lurt å holde seg på østkysten, mens nordøst-monsunen treffer østkysten av landet mellom oktober og januar, og da kan motsatt side ha det beste været. Den tørreste (og beste) perioden å reise til de populære feriebyene langs vest- og sørvest-kysten er fra november til april.

Søk, sammenlign, spar! restplass.no er en av Norges ledende søkemotorer for billige reiser, både med kort tid til avreise og lengre frem i tid. Her får du de beste tilbudene fra en mengde charterselskaper, flyselskaper, hoteller og leiebilfirmaer.

Kart

Vær og klima

Gjennomsnittlig temperatur for Sri Lanka
kalender DagDag NattNatt BadBad